Geology and petrology of BeypazarıOymaağaç granitoids
Beypazarı-Oymaağaç granitolyidlerinin jeolojisi ve petrolojisi
  1. Tez No: 167120
  2. Yazar: CEREN İPEKGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAYLAN LÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oymaağaç Granitoyidleri, Beypazarı, petroloji, jeokimya, yay magmatizması, Oymaağaç Granitoids, Beypazarı, petrology, geochemistry, arc magmatism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz BEYPAZARI-OYMAAĞAÇ GRANİTOYİDLERİNİN JEOLOJİSİ VE PETROLOJİSİ İPEKCİL, Ceren Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. A. Taylan Lünel Ocak 2005, 94 sayfa Bu çalışmanın amacı, Beypazarı-Oymaağaç granitoyidlerinin kökenini, kaynak özelliklerini, petrojenezini ve yerleşme mekanizmalarını araştırmaktır. Bu granitoyidler, metamorfik temele solculum yaparlar ve Neojen yaşlı klastikler tarafından uyumsuz olarak üzerlenirler. Arazi çalışması, petrografik ve jeokimyasal çalışmalar, bu granitoy idlerin petrolojik özelliklerinin ve tektonik yerleşimlerinin belirlenmesi için yapılmıştır. Oymaağaç plutonu ana batolit, anklavlar, aplit dayklar ve pegmatitten oluşan bir kompozit plütondur. Batolit genel olarak kuvars, alkali feldispat, plajiyoklas ve hornblend'den oluşmaktadır. Arazi bulguları ve petrografik araştırmalar batolitin granodiyorit kompozisyonunda olduğunu ve kuvars, amfibol mineralleri ve anklav miktarlarında belirgin farklılıklar olduğunu göstermektedir. Tavuktaşı Tepesinden alınan örnekler nispeten daha az amfibol ve anklav, daha çok kuvars içerirler. Bunlarla karşılatırıhnca, batolitin geri kalan kısmından alınan örnekler nispeten daha fazla amfibol, alkali feldispat megakristalleri, anklav ve daha az kuvars içerirler. Magma karışımı olan anklavlar diyorit kompozisyonundadırlar.Tümkayaç analizlerinden elde ediien jeokimyasal veriler plutondaki kayaçlann sığ-yerleşimli, kalkalin ve metalumina-peralumina karakterli olduğunu göstermektedirler. Bunlar LIL ve LREE deki, özelliklede K, Rb ve Th deki zenginleşmelerle karakterize edilebilirler. Batolitte petrografik zonlanma olmasına rağmen, jeokimyasal özellikler pluton boyunca düzenlidir. I-tipi olan Oymaağaç Granitoyidleri magmatik yay ortamının tipik temsilcisidirler. Bu çalışma, magmanın olası kaynağının üst kabuk olduğunu ve Galatya Volkanik Yay'ındaki eşyaşlı volkanizma ile karşılaştırılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY AND PETROLOGY OF BEYPAZARI-OYMAAGAÇ GRANITOIDS IPEKGIL, Ceren M.Sc., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. A. Tayian Liinei January 2005, 94 pages The purpose of this study is to investigate the origin, source characteristics, evolution petrogenesis and emplacement mechanisms of Beypazarı-Oymaağaç granitoids. These granitoids are intruded into a metamorphic basement and nonconformably overlain by Neogene clastic rocks. Field work, petrographical and geochemical studies are carried out to determine the petrologic features and tectonic setting of the granitoid body. The Beypazarı-Oymaağaç pluton is a composite pluton with its host batholith, enclaves, aplite dykes and a pegmatite. The batholith is generally composed of quartz, K-feldspar, plagioclase and hornblende. Field observations and petrographic investigations indicate that the host batholith has granodiorite composition and shows distinct differences in the abundances of quartz, amphibole minerals (e.g., hornblende) and of enclaves. The samples taken from Tavuktaşı Tepe contain relatively less amphibole and enclaves but more quartz. Compared with them, samples from the rest of the batholith have relatively abundant amphibole, K-feldspar megacrysts, and enclaves but less quartz. Enclaves derived from magma mixing/mingling processes are dioritic in composition.Geochemical data obtained from whole rock analyses show that the pluton is shallowly emplaced and has calc-alkaline, metaluminous to peraluminous chemistry. It is characterized by enrichments in LIL and LREE, especially in K, Rb and Th. Although, there is a distinct petrographic variation in the batholith, the geochemical characteristics are uniform throughout the pluton. The Oymaağaç Granitoids which have I-type identity are typical representatives of magmatic arc environment. The present study suggests that the possible source of magma is the upper crust and can be compared with the coeval volcanism in Galatean Volcanic Arc.