Template based image watermarking in the fractional Fourier domain
Kesirli Fourier uzayında şablona dayalı imge damgalama
- Tez No: 167124
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: sayısal damgalama, kesirli Fourier uzayı, şablona dayalı düzeltim. vıı, digital watermarking, fractional Fourier domain, template based recovery
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Öz KESİRLİ FOURIER UZAYINDA ŞABLONA DAYALI İMGE DAMGALAMA Gökozan, Tolga Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde B. Akar Ocak 2005, 111 sayfa Sayısal teleolojinin temel özelliklerinden birisi de sayısal verilerin kolaylıkla kopyalanabilmesi ve çoğaltılabilmesidir. Fakat bu özellik, veri korsanlığına yani verinin yetkisiz ve yasadışı olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Sayısal verileri koruyabilmek için veriye, dayanıklı ve farkedilmeyen bir sayısal damga gömülür. Damga, veri sahibinin kimliğini barındıran kısa bilgidir. Çalınan bilginin telif haklarım alabilmek için kullanılır. Bu tez çalışmasında damganın imgeye gömülmesi için uzamsal ve frekans bölgelerini birleştiren kesirli Fourier dönüşümü kullanılmış ve literatürde sıkça kullanılan güvenli yaydı izge damgalama yaklaşımı uygulanmıştır. Fakat güvenli vıyayılı izge damgalama metodu ölçeklendirme ve döndürme gibi geometrik saldırılara karşı dayanıksızdır. İmgenin geometrik saldırılara karşı dayanıklılık kazanması için damgalı imgeye Fourier dönüşüm uzayında, yine farkedilmeyen bir şablon eklenmiştir. Şablon özünde bilgi barındırmaz ama imge üzerine uygulanan geometrik saldırıların belirlenmesinde kullanılır. İmgeye gömülü şablonun bulunmasıyla uygulanan geometrik dönüşüm hesaplanabilir ve bu dönüşüm tersine alınarak damganın çözülebilmesi sağlanır. Damgalama, insan görsel sisteminin maskeleme özellikleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiş böylece damganın görünmezliği sağlanmıştır. Tezde ayrıca değişik dönüşüm uzaylarının kullanıldığı damgalama algoritmaları da uygulanmıştır. Bu algoritmalar damga gömmek için ayrık kosinüs dönüşüm uzayı, ayrık Fourier dönüşüm uzayı ve ayrık dalgacık dönüşüm uzayı kullanan algoritmalardır. Kesirli Fourier dönüşümü damgalama algoritmasının ve bu algoritmaların performansları çeşitli saldırılara ve bozunumlara karşı denenmiş ve dayanıklılıkları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEMPLATE BASED IMAGE WATERMARKING IN THE FRACTIONAL FOURIER DOMAIN Gökozan, Tolga M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde B. Akar January 2005, 111 pages One of the main features of digital technology is that the digital media can be duplicated and reproduced easily. However, this allows unauthorized and illegal use of information, i.e. data piracy. To protect digital media against illegal attempts a signal, called watermark, is embedded into the multimedia data in a robust and invisible manner. A watermark is a short sequence of information, which contains owner's identity. It is used for evidence of ownership and copyright purposes. In this thesis, we use fractional Fourier transformation (FrFT) domain, which combines space and spatial frequency domains, for watermark embedding and IVimplement well-known secure spread spectrum watermarking approach. However, the spread spectrum watermarking scheme is fragile against geometrical attacks such as rotation and scaling. To gain robustness against geometrical attacks, an invisible template is inserted into the watermarked image in Fourier transformation domain. The template contains no information in itself but it is used to detect the transformations undergone by the image. Once the template is detected, these transformations are inverted and the watermark signal is decoded. Watermark embedding is performed by considering the masking characteristics of the Human Visual System, to ensure the watermark invisibility. In addition, we implement watermarking algorithms, which use different transformation domains such as discrete cosine transformation domain, discrete Fourier transformation domain and discrete wavelet transformation domain for watermark embedding. The performance of these algorithms and the FrFT domain watermarking scheme is experimented against various attacks and distortions, and their robustness are compared.