Synthesis of various camphor-based chiral pyridine derivatives
Kamfor temelli çeşitli kiral piridin türevlerinin sentezi
- Tez No: 167125
- Danışmanlar: PROF. DR. CİHANGİR TANYELİ, PROF. DR. İDRİS MECİDOĞLU AKHMEDOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kiral piridin, nikotinik asit, enaminler, Chiral pyridine, nicotinic acid, enamines. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Öz KAMFOR TEMELLİ ÇEŞÎTLİ KÎRAL PİRÎDÎN TÜREVLERİNİN SENTEZİ Işık, Murat Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İdris Mecidoğlu Akhmedov Ocak 2005, 77 sayfa Azotlu kiral aromatik heterohalkalar, özellikle ligant olarak kiral metal komplekslerinin hazırlanmasında asimetrik organik sentezde bir çok uygulama alanı bulmaktadır. Kamfor temelli kiral piridinlerin özellikle etkili bir ligant olduğu bilindiği için, kamfor iskeletine birleştirilmiş bir çok piridin literatürde bulunmaktadır. Nikotinik asit ve türevlerinin, bir çok biyolojik redoks tepkimelerde elektron alıcı olarak işlev gören nikotinamidin biyolojik aktivitesini kalitatif olarak gösterdiği iyi bilinmektedir. Çalışmamızla bağlantılı olarak, çeşitli kamfor temelli kiral piridin veya nikotinik asit türevlerinin kısa ve uygun sentezini geliştirmeye çalıştık. Burada makul kiral havuzumuz olan (+)-P~ hidroksimetilenkamfor ile aktif metilen bileşiklerinden elde edilmiş çeşitli enaminlerlerin halkalaşması sonucu elde ettiğimiz sonuçları sunuyoruz. Ucuz ve kolayca bulunabilen doğal (+)-kamfordan elde edilmiş olan (+)-P- hidroksimetilenkamfor ve çeşitli enaminler, peş peşe gerçekleşen siklokondansasyon reaksiyonu aracılığıyla kamfor temelli kiral piridin türevlerine yüksek verimle dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF VARIOUS CAMPHOR-BASED CHIRAL PYRIDINE DERIVATIVES Işık, Murat M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Cihangir Tanyeli Co-supervisor: Prof. Dr. îdris Mecidoğlu Akhmedov January 2005, 77 pages Chiral aromatic nitrogen heterocycles are finding many applications in asymmetric organic synthesis, particularly as ligands in the preparation of chiral metal complexes. Since camphor-based chiral auxiliaries are known to be especially effective, a number of pyridines fused to the camphor skeleton have been reported. It is well known that nicotinic acid and its derivatives exhibiting qualitatively the biological activity of nicotinamide, which acts as an electron acceptor in many biological redox reactions. In connection to our works, we attempted to develop short and convenient way to prepare various camphor- derived chiral pyridine or nicotinic acid derivatives. Here we report our results obtained from the annulation of (+)-P-hydroxymethylenecamphor as the feasible chiral pool with various enamines derived from active methylene compounds. (+)- P-Hydroxymethylenecamphor prepared from cheap and easily available natural (+)-camphor and enamines were transformed into chiral camphor-based pyridine derivatives via tandem condensation reaction in good yields.