MC6811 microcontroller simulation toolkit
MC6811 mikrokontrolcüsü simülasyon araçları
- Tez No: 167133
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: 6811, çapraz derleyici, simulator, mikrokontrolcü, 6811, cross-assembler, simulator, micro-controller. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ MC6811 MİKROKONTROLCÜSÜ SİMÜLASYON ARAÇLARI TAŞKIN, Tolga Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan GÜRAN KASIM 2005, 119 sayfa Bu tez çalışmasının amacı Motorola MC6811 8-bit mikrokontrolcüsü için simülasyon araçları geliştirmektir. Bu araçlar kaynak kodundan nesne kodu elde etmeye yarıyan bir derleyici ve derlenmiş kaynak kodunu çalıştırmaya yarayan bir simülatörden oluşmaktadır. Bu tezin yazılı dokümanı MC681 1 mikro kontrolcüsünün özelliklerini tanımlar. Aynı zamanda bu doküman derleyici ve simülatörün detaylarını içerir. Derleyici tarafında kaynak dosyanın okunması ve işlenmesi anlatılmıştır. Simulator kısmında nesne kodunun çalıştırılması işlenmiştir. Grafik bir arayüz sayesinde mikrokontrolcünün bütün işlevleri, CPU, veri ve adres yolları, portları görülebilmektedir. Simulator araçlarının geliştirilmesi ve yazımında C++ programlama dili kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MC6811 MICROCONTROLLER SIMULATION TOOLKIT TAŞKIN, Tolga M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan GURAN NOVEMBER 2005, 1 19 pages The goal of this thesis study is to develop a simulator toolkit for Motorola's 8-bit microcontroller MC6811. The toolkit contains a cross-assembler to obtain object code from the source code and a simulator to run the object code. Written document of this thesis study describes the properties of the MC6811 microcontroller and its assembly language. In addition, the document describes the cross-assembler and simulator parts of the toolkit with details. In the cross-assembler part of the toolkit, parsing of the source code and processing of the parsed information is studied. The simulator part studies the execution of the object code generated by the cross- assembler. The execution of each instruction and main functions of the microcontroller can be observed from a Graphical User Interface (GUI). The Central Processing Unit (CPU), the busses, ports and interrupts of the microcontroller are included into the GUI. C++ programming language is used to develop and to implement the toolkit.