Designer's responsibility: A critical approach to the concept of user in desing through concept of other
Tasarımcının sorumluluğu: Tasarımdaki kullanıcı kavramına öteki kavramı üzerinden eleştirel bir bakış
- Tez No: 167132
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, Tasarımcı, Kullanıcı, Tasarım, Öteki, Responsibility, Designer, User, Design, Other IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ TASARIMCININ SORUMLULUĞU: TASARIMDA KULLANICI KAVRAMINA ÖTEKÎ KAVRAMI ÜZERİNDEN ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM İnce, Gökçe Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasannu Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Fatma Korkut Kasım 2005, 65 sayfa Bu çalışma, tasarımda kullanıcıya karşı sorumluluk kavramım eleştirel bir bakış açısıyla ele almaktadır. Tez, mesleki tasarım örgütlerinin bakış açılarım tasarım tanımlan ve etik ilkeler açısından tartışmakta, kullanıcıya karşı sorumluluk kavramına tasarım yazınında getirilen yaklaşımları incelemektedir. Bu tez, tasarımın öznesi ve nesnesi olan kullanıcıyı, felsefe alanından aktarılan“öteki”kavramı ile birleştirerek kullanıcıya karşı sorumluluğu etik çıkarımlarını gözeterek farklı bir şekilde kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGNER'S RESPONSIBILITY: A CRITICAL APPROACH TO THE CONCEPT OF USER IN DESIGN THROUGH THE CONCEPT OF OTHER İnce, Gökçe M.S., Industrial Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fatma Korkut November 2005, 65 pages This thesis aims to elaborate the concept of responsibility in design towards user in a critical manner. It investigates the perspectives of the professional design organizations through their design definitions and ethical guidelines, and analyzes the approaches to the issue of responsibility towards user in the design literature. The study seeks to understand the concept of user -the subject and object of design- through the concept of“other”borrowed from philosophy, and offers a different conceptualization of responsibility towards user together with its ethical implications.