Utilization of industrial wastes of Turkey as abrasive in surface preparation technologies
Türkiye'deki endüstriyel atıkların yüzey hazırlama teknolojilerinde aşındırma olarak kullanılması
  1. Tez No: 167135
  2. Yazar: NİHAT ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Aşındırıcı, Endüstriyel atık, Cüruf, Aşındırıcı püskürtme, Yüzey hazırlama vıı, Abrasive, Industrial waste, Slag, Blast cleaning, Surface preparation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DEKİ ENDÜSTRİYEL ATIKLARIN YÜZEY HAZOULAMA TEKNOLOJİLERİNDE AŞINDIRICI OLARAK KULLANILMASI Ataman, Nihat Yüksek Lisans., Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu Aralık 2005, 84 Sayfa Yüzey hazırlama, koruyucu kaplama sistemlerinin başarısını belirlemede anahtar etkendir ve nihai hedefi kaplamanın alt tabaka üzerine tam bir yapışma meydana getirmesidir. Aşındırıcı püskürtme, aşındırıcı parçacıklarının basınçlı hava ile bir jet akım içinde, yüksek hızla, yüzey üzerine sürekli çarptırılarak yapılan mekanik bir temizlemedir. Aşındırıcı püskürtme yapılan sanayiler, gemi inşa sanayisi, otomotiv sanayisi ve yüzey hazırlama ve boyama gerektiren diğer sanayilerdir. Kömür cürufu, izabe cürufları, mineral aşındırıcılar, metalik aşındırıcılar ve sentetik aşındırıcılar gibi değişik kökenli malzemeler püskürtme işleminde aşındırıcı olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı Türkiye'deki endüstriyel atıkların (kömür cürufu, izabe cürufları, vs.) yüzey hazırlama teknolojilerinde aşındırıcı olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır. vıBu çalışmada, Çayırhan termik santralı kazanaltı cürufu, Eti Krom A.Ş.'den ferrokrom cürufu, ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndan granule yüksek fırın cürufu ve çelikhane cürufu olmak üzere üç kaynaktan dört farklı cüruf numunesi incelenmiştir. Kırma ve eleme işlemleriyle hazırlanan numunelerin kimyasal kompozisyonu ve fiziksel karakterleri belirlenmiştir. Tüm numuneler endüstriyel ölçekte denenmiştir. Yapılan çalışmalar, çelikhane cürufunun, aşındırıcı olarak bütün spesifikasyonları sağladığını ve aşındırıcı püskürtme işleri için uygun olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, termik santral kazanaltı cürufu, granule yüksek fırın cürufu ve ferrokrom cürufunun yüzey teknolojilerinde aşındırıcı olarak kullanılmasının uygun olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UTILIZATION OF INDUSTRIAL WASTES OF TURKEY AS ABRASIVE IN SURFACE PREPARATION TECHNOLOGIES Ataman, Nihat M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gttlhan Özbayoğlu December 2005, 84 Pages Surface preparation is the key factor in determining the success of a protective coating system and its ultimate objective is to create proper adhesion of a coating over an underlying substrate. Abrasive blast cleaning involves mechanical cleaning by the continuous impact of abrasive particles at high velocities on to the substrate in a jet stream of compressed air. Industries that use abrasive blasting include the shipbuilding industry, automotive industry, and other industries that involve surface preparation and painting. Materials from different origins can be used as a blasting media including coal slag, smelter slag, mineral abrasives, metallic abrasives, and synthetic abrasives. Purpose of this thesis is to investigate the usability of industrial wastes (coal slag, smelter slags, etc.) of Turkey as abrasives in surface preparation technologies. IVFour different slag samples of three sources, namely coal furnace slag sample from Çayırhan thermal power plant, ferrochrome slag sample from Eti Krom A.Ş., granulated blast furnace and converter slag sample from Ereğli Iron and Steel Works were studied within the scope of this thesis work. The samples were prepared by crushing and screening. The chemical composition and physical characteristics of the samples were determined. All the samples were tested in industrial scale. Test results showed that the converter slag meet all the specifications for abrasives and it can be used in blast cleaning operations. However, coal furnace slag, granulated blast furnace slag and ferrochrome slag are not suitable to be used as abrasive in surface preparation technologies.