Design and implementation of fir digital filters with variable frequency characteristics
Değişken frekans karakteristikli fır filtre tasarımı ve uygulaması
  1. Tez No: 167136
  2. Yazar: HATİCE PİŞKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken sayısal süzgeç, en az kareler, yazılım tanımlı radyo, örnekleme hızı çeviricisi, enterpolasyon, Variable digital filter, least squares, software defined radio, sample rate converter, interpolation. iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Öz DEĞİŞKEN FREKANS KARAKTERİSTIKLI FIR FİLTRE TASARIMI VE UYGULAMASI PİŞKİN, Hatice Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zafer ÜNVER Aralık 2005, 85 Sayfa Değişken frekans karakteristikli sayısal filtreler haberleşme, ses ve görüntü işleme çalışmalarında uygulama alanları bulmaktadır. Bu tez çalışmasında değişken frekans karakteristikli FIR filtre tasannu ve uygulaması çözümlenmiş ve gerçeklenmiştir. Filtre tasarımı iki farklı yöntem kullanılarak Matlab yazılımı üzerinde uygulanmıştır. Çeşitli filtre tasarımları örnek olarak verilmiş ve karşılaştırılmıştır. Değişken frekans karakteristikli filtrelerin en önemli uygulama alanlarından biri yazılım tanımlı radyodur. Yazılım tanımlı radyonun örnekleme hızı çeviricisi biriminde görülen enterpolasyon problemi bu tür filtreler kullanılarak çözülebilmektedir. Değişken frekans karakteristikli filtrelerin, örnekleme hızı çeviricisindeki kullanımı tanımlanmıştır. Simulink programı üzerindeki benzetimler ve belirli bir donanım üzerinde elde edilen sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF FIR DIGITAL FILTERS WITH VARIABLE FREQUENCY CHARACTERISTICS PİŞKİN, Hatice M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Zafer ÜNVER December 2005, 85 pages Variable digital filters (VDF) find many application areas in communication, audio, speech and image processing. This thesis analyzes design and implementation of FIR digital filters with variable frequency characteristics and introduces two design methods. The design and implementation of the proposed methods are realized on Matlab software program. Various filter design examples and comparisons are also outlined. One of the major application areas of VDFs is software defined radio (SDR). The interpolation problem on sample rate converter (SRC) unit of the SDR is solved by using these filters. Realizations of VDFs on SRC are outlined and described. Simulations on Simulink and a specific hardware are examined.