Production and characterizaiton of activated carbon from hazelnut shell and hazelnut husk
Fındık kabuğu ve fındık çotanağından aktif karbon üretimi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 167164
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN YÜCEL, PROF.DR. SUZAN KINCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Fındık Kabuğu, Fındık Çotanağı, Gözenek Yapısı, H3PO4 Aktivasyonu vıı, Activated Carbon, Hazelnut Shell, Hazelnut Husk, Pore Structure, H3PO4 Activation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZ FINDIK KABUĞU VE FINDIK ÇOTANAGINDAN AKTİF KARBON ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Çuhadar, Çiğdem Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hayrettin YÜCEL Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Suzan KINCAL Haziran 2005, 110 sayfa Bu çalışmada, kimyasal aktivasyon tekniği ile aktive edici madde olarak fosforik asit (H3PO4) kullanılmak suretiyle oldukça düşük sıcaklıklarda (300, 400 ve 500°C) fındık kabuğu ve fındık çotanağından üretilen aktif karbonların gözenek yapıları ve yüzey alanları incelenmiştir. Hammaddelere 30%, 40%, 50% ve 60% ağırlıksal derişimdeki H3P04 çözeltileri emdirilmiş; asit emdirilmiş örnekler aktif karbon üretmek için 20°C/dak. ısıtma hızıyla son karbonizasyon sıcaklıklarına kadar ısıtılıp 2 saat süreyle sabit sıcaklıkta tutulmuştur. Ürünlerin mezogözenek (2-50 nın) yüzey alanları ve hacimleri ve BET yüzey alanları -195. 6°C de N2 gaz adsorbsiyon tekniği kullanılarak, çapları 2 nın den küçük olan mikrogözeneklerin gözenek hacmi ve yüzey alanı 0°C de C02 adsorpsiyon ölçümleriyle Dubinin-Radushkevich denkleminin kullanılmasıyla elde edilmiştir. vıFındık kabuğu ve fındık çotanağından üretilen aktif karbonların BET yüzey alanlarının sırasıyla 242-596 m2/g ve 705-1565 m2/g aralıklarda olduğu ölçülmüştür. Ürünlerin C02 (D-R) yüzey alanları fındık kabuğundan üretilenler için 433-576 m2/g ve fındık çotanağından üretilenler için 376-724 m2/g aralıklarında bulunmuştur. Fındık kabuğundan üretilen aktif karbonlar içinde en yüksek BET yüzey alanını HS 60.4 örneği (ağırlıkça 60% asit derişimi ve 400 °C karbonizasyon sıcaklığı) 596 m2/g olarak, fındık çotanağından üretilenler içinde ise HH 40.4 örneği (ağırlıkça 40% asit derişimi ve 400 °C karbonizasyon sıcaklığı) 1565 m2/g olarak vermiştir. Fındık kabuğundan üretilen aktif karbonların çoğunlukla mikrogözenekli, fındık çotanağından üretilen aktif karbonların ise mezogözenekli oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF ACTIVATED CARBON FROM HAZELNUT SHELL AND HAZELNUT HUSK ÇUHADAR, Çiğdem M.Sc. Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hayrettin YÜCEL Co-Supervisor: Prof. Dr. N. Suzan KINCAL June 2005, 110 pages In this study, the pore structures and surface areas of activated carbons produced from hazelnut shell and hazelnut husk by chemical activation technique using phosphoric acid (H3P04), at relatively low temperatures (300, 400 and 500°C), were investigated. Raw materials were impregnated with different H3P04 solutions of 30%, 40%, 50% and 60% by weight. To produce activated carbon, acid impregnated samples were heated; at a heating rate of 20 °C/min to the final carbonization temperature and held at that temperature for 2 hours. The volume and surface areas of mesopores (2-50 nm) and BET surface areas of the samples were determined by N2 gas adsorption technique at -195. 6°C. The pore volume and the area of the micropores with diameters less than 2 nm were determined by C02 adsorption measurements at 0°C by the application of Dubinin Radushkevich equation. IVN2 (BET) surface areas of the hazelnut shell and hazelnut husk based activated carbons were in the range of 242-596 m2/g and 705-1565 m2/g, respectively. C02 (D-R) surface areas of the hazelnut shell and hazelnut husk based activated carbons were in the range of 433-576 m2/g and 376-724 m2/g, respectively. The highest BET surface area was obtained as 596 m2/g among hazelnut shell based samples (HS 60.4; shell impregnated with 60 wt.% H3P04, carbonized at 400 °C) and as 1565 m2/g among hazelnut husk based samples (HH 40.4; husk impregnated with 40 wt.% H3P04, carbonized at 400 °C). Hazelnut shell based activated carbons were mainly microporous while hazelnut husk based ones were mesoporous.