Multi-tone representation of arbitrary waveforms and application to the analysis of nonlinear amplifiers and feedforward linearizers
Rastgele sinyallerin çok-tonlu gösterimi ve doğrusal olmayan güç yükselteçlerine ve ileribesleme doğrusallaştırıcılarına uygulaması
  1. Tez No: 167163
  2. Yazar: AHMET MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞİMŞEK DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modelleme, Çok-tonlu gösterim, İleri besleme, Doğrusallaştırma vıı, Modeling, Multi-tone representation, Feedforward, Linearization
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZ RASTGELE SİNYALLERİN ÇOK-TONLU GÖSTERİMİ VE DOĞRUSAL OLMAYAN GÜÇ YÜKSELTEÇLERİNE VE İLERİBESLEME DOĞRUSALLAŞTIRICILARINA UYGULAMASI Mutlu, Ahmet Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şimşek Demir Ağustos 2005, 127 sayfa Doğrusal olmayan sistemlerin karakterizasyonu sistem çıkışının doğrudan girişteki işaretin cinsinden ifade edilememesi nedeniyle zorlu bir iştir. Bu nedenle, bu prosedürü kolaylaştıracak genel bir analiz yöntemi gereklidir. Bu gibi analizlerde, giriş işaretinin modellenmesi analizin çok önemli bir parçasıdır. Bu tezde, çok-tonlu gösterim rastgele, stokastik olarak tanımlı olmayan işaretlerin modellenmesi ve daha sonra doğrusal olmayan sistemlerin karakterizasyonu için kullanıldı. Çok-tonlu gösterimin geçerliliğini kanıtlamak için, çok-tonlu modelleme kavramı öncelikle tek kademeli gerçek bir güç yükseltecin karakterizasyonu için kullanıldı. Bu deney, çok-tonlu modelleme kavramının doğrusal olmayan sistemlerin karakterizasyonu alanındaki potansiyelini gösterdi ve bu kavramın, doğrusal olmayan iki güç yükseltecin varlığı ve iki ayrı döngü içinde genlik, faz ve gecikme uyumunun gerekliliği yüzünden karmaşık bir sistem olan ileri besleme doğrusallaştırıcılarına uygulanmasına cesaretlendirdi. Asıl ve hata yükselteçlerinin üçüncü dereceden genlik bozukluğu ile modellenebildiği ve vidöngüler içinde gecikme uyumsuzluklarının olmadığı varsayılmıştır. Böylelikle, ileri besleme sisteminin çıkışındaki ana ve yan kanal güç seviyelerini sistem parametrelerine bağlayan kapalı ifadeler elde edilmiştir. Geliştirilen model Radyo Frekansı (RF) ve sistem simülasyonları ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak, en uygun doğrusallaştırma performansı ve verimlilik için devre parametrelerini hızlı bir şekilde belirlemeye yönelik kullanışlı bir matematiksel araç elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI-TONE REPRESENTATION OF ARBITRARY WAVEFORMS AND APPLICATION TO THE ANALYSIS OF NONLINEAR AMPLIFIERS AND FEEDFORWARD LINEARIZERS Mutlu, Ahmet M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şimşek Demir August 2005, 127 pages Characterization of nonlinear systems is a challenging task as the output can not be expressed simply in terms of input signal. Therefore, a universal analysis method is essential to simplify this procedure. Modeling of the input signal is a crucial part of such analysis. In this thesis, multi-tone representation is employed to model arbitrary, stochastically not well-defined input signals and thereafter characterize nonlinear systems. In order to verify the validity of multi- tone representation, multi-tone modeling concept is primarily applied to real life amplifier characterization in single amplifier configuration. This experiment demonstrated potential of multi-tone modeling concept in nonlinear system characterization and encouraged application of the concept to analysis of feedforward linearizers, which are complicated systems due to the presence of two nonlinear amplifiers and the requirement of strict amplitude, phase and delay matching within two loops of the circuit. It has been assumed that main and error amplifiers can be modeled with third order AM/AM nonlinearities and there exists ivno delay mismatch within the loops. Hence, closed form expressions relating the main and adjacent channel power at the output of the feedforward system to the system parameters are obtained. The developed model is verified by RF and system simulations. As a result, a mathematical handy tool to specify circuit parameters rapidly for optimum linearity performance and efficiency is achieved.