Evaluation of a new turbulance model for boundary layer flows with pressure gradient
Yeni bir türbülans modelinin değişken basınçlı sınır tabaka akımları için değerlendirilmesi
  1. Tez No: 167169
  2. Yazar: ALP MARANGOZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ÇIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hava ve Uzay Hekimliği, Air and Space Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Türbülans Modellemesi, Sınır Tabaka Akımları vıı, Turbulence Modelling, Boundary Layer Flows
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZ YENİ BİR TURBULANS MODELİNİN DEĞİŞKEN BASINÇLI SINIR TABAKA AKIMLARI İÇİN DEĞERLENDİRİLMESİ Marangoz, Alp Yüksek Lisans, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Çıray Ağustos 2005, 103 sayfa Bu tezde, daha önce kanal ve düz levha akımları için geliştirilen yeni bir türbülans modeli, değişken basınçlı düz levha akımları için değerlendirilmiştir. Bu amaçla, sınır tabaka denklemlerini çözen, duvar sürüklenmesini ise Von Karman momen tum integral denklemi ile bulan, bir akım çözücü geliştirilmiştir. Sabit basınçlı levha akımları için yeni türbülans modelinin hız hesaplamalarındaki hatanın % 5 'den daha az olduğu ve negatif basınç değişimi altındaki levha akımları için hatanın ise % 10 'dan daha iyi olduğu gösterilmiştir. Pozitif basınç değişimi altındaki levha akımları için ise hata seviyesi % 20'nin altında sonuçlar elde edilebileceği gösterilmiştir. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF A NEW TURBULENCE MODEL FOR BOUNDARY LAYER FLOWS WITH PRESSURE GRADIENT Marangoz, Alp M.S., Department of Aerospace Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit Çıray August 2005, 103 pages In this thesis, a new turbulence model developed previously for channel and flat plate flows is evaluated for flat plate flows with pressure gradient. For this purpose a flow solver, which uses boundary layer equations as the governing equations and Von Karman momentum integral equation for the calculation of skin friction, is developed. It is shown that the error of the new turbulence model, in predicting the velocity profile, is less than 5 % for the flat plate flows without pressure gradient and less than 10 % for the flat plate flows with favorable pressure gradient. It is also shown that results with an error in the order of 20 % can be achieved for the IVflat plate flows with adverse pressure gradient.