Regenerating the historical fabric: A proposal for a hybrid infill in Mardin
Tarihi dokunun yenilenmesi: Mardin'de bir melez dolgu önerisi
- Tez No: 167173
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDAN BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Melez, Tip, Çağdaş Yorum, Dolgu vii, Hybrid, Type, Contemporary Interpretation, Infill
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ TARİHİ DOKUNUN YENİLENMESİ: MARDİN'DE BİR MELEZ DOLGU ÖNERİSİ Kayasü, Mert Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan Balamir Eylül 2005, 85 sayfa Mardin'in özgün taş mimarisi, çeşitli etnik ve dini grupların bir arada yaşamasıyla oluşmuştur. Bu kültürel çeşitlilikle melezleşen kent dokusu, topografyanın da etkisiyle bütünlük içerisinde gelişmiştir. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca kente yapılan müdahalelerin kentteki tarihi yapı tipolojisini (revaklı, eyvanlı yaşama birimi, avlulu ve teraslı yapı) sürdürmek yerine her coğrafyada karşımıza çıkabilen apartman tipini tekrar etmesi, yani tipolojik farklılıklar taşıması, kent dokusunun bütünlüğüne aykırı bir melezleşmeye, dolayısıyla da tahribata neden olmuştur. Mimaride melezleşme, Felipe Hernandez'in ifadesiyle sadece farklı mimari üslupları ve malzemeleri barındırma durumu değil, aynı zamanda toplumsal değişime bağlı kültürel de bir olgudur. Mardin'de bahsedilen bu son yüzyıldaki melezleşmenin özünde, eski yapıların değişen yaşam koşullarını, alışkanlıklarını ve bunların mekânsal gereksinimleri karşılayamaması yer alır. Bu durum, bu çalışmada Gözü Evi ve yakınındaki yapılarla örneklendirilmiştir. Geç müdahalelerin özgün olarak kabul edilen eskiden ayrıştırılması, tipolojik farklılıklara dayandırılarak yapılmıştır. Bu çalışma Mardin'de melez yapılaşmayı problemli olduğu kadar, gerçekçi bir olgu olarak kabul etmiş ve yapısal olarak ehlileştirmeyi amaçlamıştır. Bugünkü vihaliyle özgün olarak kabul edilen geleneksel tiplerin çağdaş yorumlarını, tarihi kent dokularında yeni yapı yapma, kent kimliğini ve biçimini bu yapılarla devam ettirme tartışmaları çerçevesinde, tipoloji tartışmalarının ortaya koyduğu, yaratıcılığa açık ve biçiminin son halini betimlemekten çok tekrar edilebilen bir yöntemle, tahrip edilmiş bir alana dolgu önerisi getirerek örneklemiştir. Öneride, Mardin konutunun tipolojileri tekrarlanırken mekanların çağdaş yaşam alışkanlıklarını barındırması da amaçlanmıştır. Mekanların mimari biçim olarak son halini almasında da çağdaş mimari üslup kullanılmıştır. Neticede fiziksel bağlama uymakla beraber yeni mekansal beklentilere cevap veren öneri, bağlamın bugünkü gerçekleriyle de ilişki kurmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REGENERATING THE HISTORICAL FABRIC: A PROPOSAL FOR A HYBRID INFILL IN MARDİN Kayasü, Mert M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Balamir September 2005, 85 pages Mardin's unique stone architecture has evolved within various ethnical and religious communities. Regardless of its hybrid nature, with the effect of topography, the fabric has a uniform character. The interventions made to the city during the last century have repeated fragments of stereotype apartment building instead of sustaining traditional typologies (building types with living unit, aiwan, arcade, terrace and courtyard). Typological difference of these interventions has caused an incongruous hybridization and deterioration in the fabric. Hybridization in architecture, for Felipe Hernandez, is not only diversity of architectural styles and materials. Furthermore, it is a cultural issue related with changes in the society. Mardin confronts hybridization because the traditional buildings are incapable of embracing contemporary functions. This has been exemplified with Gözü House and neighboring buildings. Late interventions are distinguished from the historical ones according to typological differences. This study accepts hybrid as a problem but also as a fact; thus aims to regenerate it. The historical types, accepted as original, are interpreted with a contemporary sense in reference to debates on sustaining urban form with new IVbuildings and theories on typology which define it as open to creativity, vague in form and reproducible. This is exemplified by a proposal, an infill in the fabric. Spatial sequence of the proposal refers to traditional plan typologies while these spaces embrace contemporary functions and their architectonic expression refers to contemporary architecture. So, in relation to the facts of the present context the proposal fulfills its spatial expectations while respecting physical context.