The characterization of bacteria with fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy
Fourier-transform kızılötesi dönüşüm spektroskopi tekniği ile bakteri karakterizasyonu
  1. Tez No: 167177
  2. Yazar: ŞEBNEM GARİP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN, PROF. DR. FARUK BOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mezofilik bakteri, termofilik bakteri, Micrococcus, Bacillus, karakterizasyon, FTIR. vıı, Mesophilic bacteria, Thermophilic bacteria, Micrococcus, Bacillus, characterization, FTIR
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz FOURIER KIZILÖTESİ DÖNÜŞÜM SPEKTROSKOPI TEKNİĞİ İLE BAKTERİ KARAKTERİZASYONU Şebnem Garip Yüksek Lisans, Biyoloji Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feride Severcan Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk Bozoğlu Eylül 2005, 84 sayfa Besin zehirlenmesi ve salgın hastalıkların yayılmasındaki artıştan dolayı klinik mikrobiyoloji ve besin analizlerinde yeni ve hızlı bakteri karakterizasyon ve ayrım teknikleri önemli bir rol almaktadır. Bu çalışmada iki yaklaşım ortaya koyduk, ilk çalışmada, termofilik ve mezofilik bakterilerin karakterizasyonu ve ayırımı Fourier Kızılötesi Dönüşüm (FTIR) Spektroskopi Tekniği ile incelenmiştir, ikinci çalışmada, 3 Bacillus ve bir Micrococcus türünün tanımlanmasını ve karakterizasyonunu FTIR Spektroskopisi ile inceledik. İlk çalışmadaki termofilik ve mezofilik bakteriler arasında büyük farklılıklar gözlemlenen sonuçlarımıza göre; termofilik bakterilerin protein konsantrasyonları yüksek, lipid konsantrasyonları, trigliseridlerin seviyesi ve doymamış asil zincirleri düşüktür. Thermofilik bakterilerde PO"2 gruplarının yaptığı hidrojen bağlarının kuvvetlendiğini bulduk. Buna ek olarak, termofilik bakterilerde hücresel DNA içeriğinin az olduğu vigözlenmiştir. Bundan başka, termofilik ve mezofilik bakterilerin ayrımında ve iki mezofilik bakterinin; Escherichia coli ve Lactobacillus plantarum, karakterizasyonunda kullanılabilecek karakteristik bandlar vardır. İkinci çalışmada sonuçlarımız göstermektedirki; Bacillus ve Micrococcus türleri arasında anlamlı spektral farklılıklar vardır, örneğin; Micrococcus türlerinde trigliseridlerdeki doymamış asil zincirlerin oranı yüksektir. Bundan başka, Micrococcus türlerinde trikarboksilik asit döngüsündeki asetat oksidasyonu ile açıklanabilecek ve Micrococcus türünde exopolymer formasyonu ile açıklanabilecek farklı bandlar gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, glikojenden kaynaklanan ve glikojen depo maddesi ile açıklanabilecek başka bir band Micrococcus türlerinde gözlemlenmiştir. Ayrıca Micrococcus türlerinin tanımlanmasında kullanılabilecek karakteristik bandlar vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHARCTERIZATION OF BACTERIA WITH FOURIER TRANSFORM INFRARED (FTIR) SPECTROSCOPY Garip, Şebnem M.Sc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Prof. Dr. Faruk Bozoğlu September 2005, 84 pages New and rapid techniques for the characterization and identification of bacteria would have an important role in clinical microbiology and in food analysis because of an increasing prevalence of infectious diseases and food poisoning. In this work we carried out two approaches. In the first study the characterization and differentiation of mesophilic and thermophilic bacteria were investigated by using Fourier Transform Infrared (FTIR) Spectroscopic technique. In the second study, we investigated the characterization and identification of 3 Bacillus and Micrococcus species with FTIR Spectroscopy. Our results from first approach show that there was a dramatic difference between mesophilic and thermophilic bacteria. The protein concentration was high, lipid concentration, the level of triglycerides and ivthe unsaturated acyl chains decreased in thermophilic bacteria. We found that in thermophilic bacteria PO2 groups become hydrogen bounded. In addition, our results suggest that the cellular DNA content was low in thermophilic bacteria. Moreover there were characteristic peaks for both mesophilic and thermophilic bacteria and these peaks can be used for the differentiation of these two bacteria group. There were also some specific peaks that can be used for the differentiation of Escherichia coli and Lactobacillus plantarum at species level. In the second approach, our results show that there were significant spectral differences between Bacillus and Micrococcus species such as the proportion of unsaturated acyl chains in triglycerides were higher in Micrococcus species. Moreover we observed different bands that may be explained by an acetate oxidation via the tricarboxylic acid cycle and an exopolymer formation in Micrococcus species. In addition to that another band similar to glycogen, may be explained by a glycogen-like storage material in Micrococcus species. Also there are characteristic peaks that can be used for identification of Micrococcus spp.