Investigation of cytocidal effect of K5 type yeast killer protein on sensitive microbial cells
K5 tipi öldürücü maya proteinin duyarlı hücreler üzerindeki sitosidal etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 167178
  2. Yazar: ABDULLAH SERTKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH İZGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikotik ajan, K5 tipi maya öldürücü proteini, Ekzo-P- 1, 3-glukanaz, Enzim kinetiği vıı, Antimycotic agent, K5 type yeast killer toxin, Exo-p-1, 3- glucanase, Enzyme kinetics
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz K5 TİPİ ÖLDÜRÜCÜ MAYA PROTEİNİNİN DUYARLI HÜCRELER ÜZERİNDEKİ SİTOSİDAL ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI SERTKAYA,Abdullah Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Fatih İZGÜ Eylül 2005, 87 sayfa Bazı mayalar ortama öldürücü proteinler olarak adlandırılan polipeptid toksinler salarlar ve bu toksinler diğer duyarlı mayalar, gram-pozitif patojenik bakteriler ve patojenik mantarlar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir. Öldürücü toksinler özellikle fermantasyon sürecinin ve gıdaların kontamine edici mayalara karşı korunmasında ve tıp alanında potansiyel antimikotik ajanlar olarak önerilmektedir. Tıpta halen kullanılmakta olan antimikotiklerin düşük seçicilikleri ve ciddi yan etkilerinden, AİDS gibi immün sistem baskılayıcı hastalıkların yaygınlaşması nedeni ile artan mantar hastalıklarından dolayı yeni potansiyel antimikotikler önem kazanmışlardır. viBu çalışmada insan patojenik mantarları da dahil geniş bir öldürme spektrumuna sahip olan Pichia anomala NCYC 434 tarafından üretilen K5 tipi maya öldürücü proteininin sitosidal etki ve enzimsel özelliklerini açıklamayı hedefledik. Toksinin öldürücü aktivitesinin hücre duvar polisakkaritleri ile yapılan karşılaştırmalı ihibasyonu, toksinin birincil bağlanma bölgesinin P-l,3-glukan olduğunu göstermiştir. Toksin hücre duvar sağlamlığım bozarak nihai hücre ölümüne neden olan ekzo-p-1,3- glukanaz aktivitesi göstermektedir. Km ve Vma* laminarin hidrolizi için sırasıyla 0,3 mg/ml ve 372,3 [imol/dak/ mg olarak bulunmuştur. Toksin sitosidal aktivitesini duyarlı hücrelerle 2 saatlik inkübasyondan sonra göstermeye başlamaktadır. Toksin üretimi besiyerindeki p-l,3-glukan varhğma bağımlıdır. Toksinin aktivitesi Hg+2 tarafından tamamen yok edilirken, bazı metal iyonları ve DTT toksin aktivitesine çeşitli oranlarda artırıcı etkide bulunmaktadır. Bulgularımız K5 tipi maya öldürücü proteinin yakın gelecekte kullanımında yardımcı olacak karakteristik özelliklerini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF CYTOCIDAL EFFECT OF K5 TYPE YEAST KILLER PROTEIN ON SENSITIVE MICROBIAL CELLS SERTKAYA, Abdullah MSc, Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fatih ÎZGÜ September 2005, 87 pages Some yeasts secrete polypeptide toxins, which are lethal to other sensitive yeast cells, gram-positive pathogenic bacteria and pathogenic fungi. Therefore these are designated as killer toxins. Killer toxins are suggested as potent antimicrobial agents especially for the protection of fermentation process against contaminating yeasts, biological control of undesirable yeasts in the preservation of foods. Moreover they are promising antimicrobial agents in the medical field; due to immune system suppressing diseases like AIDS, there is an increase in the incidence of fungal diseases and current antimycotics have low selectivity and severe side effects. IVIn this study our aim was to explain the cytocidal effect and enzymatic properties of K5 type yeast killer protein, which is secreted by Pichia anomala NCYC 434 cells, and known to have a broad range of killing spectrum. Competitive inhibition of the toxin with cell wall polysaccharides showed that primary binding site of toxin is P-l,3-glucans of sensitive cells. Toxin showed exo-P-l,3-glucanase activity which causes loss of cell wall rigidity leading cell death. Km and Vmax were found to be 0,3 mg/ml and 372,3 (imol/min/mg for laminarin hydrolysis. The toxin exerted its cytocidal effect after 2 h contact with the target cells. Toxin production was found to be dependent on P-l,3-glucan content of the media. Toxin activity was completely inhibited by Hg+2.while several metal ions and DTT increased the activity to different extends. Our findings revealed the characteristics of K5 type killer toxin which will help for its possible uses in near future.