Design and analysis of transfer alignment algorithms
Yönelim aktarımı algoritmalarının tasarım ve analizi
  1. Tez No: 167181
  2. Yazar: YİĞİTER YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yönelim Aktarımı, Ataletsel Seyrüsefer, Hareket Halinde ilklendirme, Transfer Alignment, ln-motion Alignment, Inertial Navigation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Yönelim aktarımı, uçağın seyrüsefer sistemi çıktılarını kullanarak mühimmat üzerindeki ataletsel seyrüsefer sistemine ilk değer atama ve sistemin kalibrasyonunun eş zamanlı yapılması işlemidir. Genel olarak bu işlem, uçağın ve mühimmatın seyrüsefer sonuçları arasındaki farktan bir ölçüm oluşturulması ve bu ölçümün Kalman süzgecinde işlenmesiyle gerçekleştirilir. Konuyla ilgili kaynaklarda, aktarım yönlendirme ile ilgili birçok teknik ortaya konmuştur. Bu tezde, uçak kanadının elastiki hareketinin mevcut olduğu durumlarda uygulanabilecek aktarım yönlendirme teknikleri incelenmiştir. Farklı ölçüm çeşitlerini işleyebilen birçok Kalman filtresi tasarlanmıştır. Tasarlanan Kalman filtrelerinin performanslarını gerçekçi bir ortamda sınayabilmek için, bir yönelim aktarımı benzetim ortamı geliştirilmiştir. Geliştirilen benzetim ortamı kullanılarak, her bir yönelim aktarımı algoritmasının başarımı analiz edilmiş ve Kalman filtresi sistem ve ölçüm modeli, uçak manevrası ve algoritma uygulama süresinin yönelim aktarımı algoritmaları performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Transfer Alignment is the process of simultaneously initializing and calibrating a weapon inertial navigation system (INS) using data from host aircraft's navigation system. In general, this process is accomplished by calculating the difference of navigation solutions between aircraft and weapon INSs to form observations which are then used in a Kalman filter to generate desired estimates. Numerous techniques about the problem of transfer alignment exist in the literature. In this thesis, those techniques that can be applied in the presence of elastic motion of aircraft wing were analyzed. Several transfer alignment algorithms each of which process different measurement types were designed and implemented. In order to evaluate the performance of implemented algorithms under realistic conditions, a transfer alignment simulation environment was developed. Using this simulation environment, the advantages and disadvantages of each algorithm were analyzed and the dependence of transfer alignment performance on Kalman filter system model, aircraft maneuvers and alignment duration were investigated.