Settlement behaviour of concrete faced rockfill dams: A case study
Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajların oturma davranışı: Bir örnek çalışma
  1. Tez No: 167187
  2. Yazar: RIZA SAVAŞ ÖZKUZUKIRAN
  3. Danışmanlar: GÜLRU YILDIZ, PROF.DR. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajlar, gerilme, oturma, sonlu elemanlar analizi, sertleşen zemin modeli vu, Concrete faced rockfill dams, stress, settlement, finite element analysis, hardening soil model
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
oz ON YÜZÜ BETON KAPLI KAYA DOLGU BARAJLARIN OTURMA DAVRANIŞI: BİR ÖRNEK ÇALIŞMA OZKUZUKIRAN, Rıza Savaş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Ortak Tez Yöneticisi : İnş. Yük. Müh. Gülru S. YILDIZ Ocak 2005, 150 sayfa Bu çalışmada Türkiye'deki ilk ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj olan Kürtün barajının oturma davranışı incelenmiştir. İnşaat durumu ile su tutma durumuna ait toplam gerilmelerin ve yer değiştirmelerin belirlenmesi amacıyla iki boyutlu düzlem şekil değiştirme prensibi kullanılarak, sonlu elemanlar metodu analizleri gerçekleştirilmiştir. Kaya dolgu malzemesinin doğrusal ve elastik olmayan, gerilme bağımlı davranışını temsil etmek için sertleşen zemin modeli kullanılmıştır. Malzeme model parametreleri, temelde, benzer malzemeler içeren önceki çalışmalar kaynak gösterilerek seçilmiştir. Hesaplanan gerilme ve oturmalar, ölçülen değerler ile karşılaştırılmış ve inşaat evreleri için uyumun genelde iyi olduğu görülmüştür. Gerilmeler ve oturmalar açısından bakıldığında, dar vadi ve dik mesnet eğimleri nedeniyle, kemerlerime etkisinin önemli bir parametre olduğu görülmüştür. Su tutma vıdurumunda, baraj kaya dolgu şeddesinin inşaat durumuna göre daha katı davranışının belirtisi olarak hesaplanan oturmalar gözlenen değerlerden bir parça yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SETTLEMENT BEHAVIOUR OF CONCRETE FACED ROCKFILL DAMS: A CASE STUDY ÖZKUZUKIRAN, Rıza Savaş M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Co-Supervisor: Gülru S. YILDIZ January 2005, 150 Pages In this study settlement behaviour of Kürtün dam, which is the first concrete faced rockfill dam in Turkey, is investigated. Two dimensional plane strain finite element analyses are carried out in order to determine the total stresses and displacements during construction and reservoir filling conditions. Hardening soil model is used in order to represent the non-linear, inelastic and stress dependent behaviour of rockfill material. Material model parameters are selected mainly referring to the previous studies on the dams consisting of similar materials. Calculated stresses and settlements are compared with the observed values and in general, they were found to be in good agreement for the construction stages. It is seen that, due to the relatively narrow valley and steep abutment slopes, arching is a significant parameter as far as the stresses and settlements are concerned. For the IVreservoir impounding condition, calculated settlements were found to be slightly larger than the observed values, which may indicate that during the reservoir impounding, the rockfill embankment behaves in a suffer manner as compared to that of during construction stages.