The tool transporter movements problem in flexible manufacturing systems
Esnek imalat sistemlerinde makine ucu taşıyıcısı problemi
  1. Tez No: 167198
  2. Yazar: FATMA KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Ucu Taşıyıcısı, Makine Ucu Değiştirilmesi, Dal-Sınır Algoritması, Işın Araştırması, Tool Transporter, Tool Switching, Branch and Bound, Beam Search iv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ ESNEK İMALAT SİSTEMLERİNDE MAKINA UCU TAŞIYICISI PROBLEMİ KILINÇ, Fatma Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Meral AZİZOĞLU Nisan 2005, 125 sayfa Bu çalışmada, esnek imalat sistemlerinde, makine ucu taşıma ve iş çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Sınırlı makine ucu barındırma kapasitesi olan tek bir makina için uçları depo alanından taşıyan uç taşıyıcının hareket sayısının en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Problemin, birisi Gezgin-Satıcı problemine dayanan, iki ayrı matematiksel modeli verilmiştir. En iyi çözüme ulaşmak için, alt ve üst sınırlama teknikleriyle iyileştirilmiş dal- sınır algoritması önerilmiştir. Kısa sürelerde kaliteli yaklaşık çözümler elde etmek için ise değişik Işın Araştırma sezgisel yöntemleri önerilmiştir. Deneysel sonuçlar, dal-sınır algoritmasının orta-boyutlu problemler için makul sürelerde çözümler ürettiğim göstermektedir. Büyük boyutlu problemler için Işın Araştırma sezgisel yöntemlerinin başarılı sonuçlar verdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TOOL TRANSPORTER MOVEMENTS PROBLEM IN FLEXIBLE MANUFACTURING SYSTEMS KILINÇ, Fatma M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Meral AZİZO?LU April 2005, 125 pages In this study, we address job sequencing and tool switching problem arising in Flexible Manufacturing Systems. We consider a single machine with limited tool slots on its tool magazine. The available tool slots cannot accommodate all the tools required by all jobs, therefore tool switches between jobs are required. A single tool transporter with limited capacity is used in transporting the tools from the storage area to the machine. Our aim is to minimize the number of tool transporter movements. We provide two mixed integer linear programming formulations of the problem, one of which is based on the traveling salesman problem. We develop a Branch-and-Bound algorithm powered with various lower and upper bounding techniques for optimal results. In order to obtain good solutions in reasonable times, we propose Beam Search algorithms. Our computational results reveal the satisfactory performance of the B&B algorithm for moderate sized problems. Moreover, Beam Search techniques perform well for large-sized problems.