Kinematic design of mechanisms in a computer aided design enviroment
Bilgisayar destekli tasarım ortamında mekanizma sentezi
  1. Tez No: 167197
  2. Yazar: ERALP DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mechanism Synthesis, CAD, Burmester Theory, Multiply Separated Positions, CADSYN, Mekanizma Sentezi, BDT, Burmester Teorisi, Sonlu ve/veya Sonsuz Yakın Konumlar, CADSYN. vii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ABSTRACT KINEMATIC DESIGN OF MECHANISMS IN A COMPUTER AIDED DESIGN ENVmONMENT Demir, Eralp M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Eres Söylemez MAY 2005, 79 Pages CADSYN (Computer Aided Design SYNthesis) is a visual, interactive computer program working under Computer Aided Design (CAD) enviroment, which accomplishes the synthesis and analysis of planar four-bar mechanisms. The synthesis tasks are motion generation, path generation and function generation. During synthesis, the dyadic approach is utilized which introduces vector pairs and complex number algebra to model the motion. The possible solutions can be limited for link dimensions, the center circle point curves within a certain region, transmission angle characteristics, branch and order defects. The designed mechanism can be analyzed for velocity, acceleration and transmission angle and any of the data can be exported to Excel® for further analysis. The software is designed to provide the user maximum feasible number of solutions. In four multiply separated position synthesis, if there is flexibility in the value(s) of one or any number of input parameters), designer can obtain different Burmester curves by changing those parameters). Designer can also simulate the kinematics of the mechanism by using drawing functions that are available from the CAD IVenviroment at any time. Drawing parts in the design plane can be attached to any link of the mechanism and can be simulated throughout the motion as part of the link it is attached. As a whole, this computer program is designed to satisfy the needs of mechanism designers while working in CAD enviroment.
Özet (Çeviri)
ÖZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM ORTAMINDA MEKANİZMA SENTEZİ Demir, Eralp Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eres Söylemez MAYIS 2005, 79 Sayfa CADSYN (Computer Aided Design SYNthesis), düzlemsel dört çubuk mekanizmaların sentez ve analizini bilgisayar destekli tasarım ortamında gerçekleştiren görsel, etkileşimli bir bilgisayar programıdır. Ele alman sentez yöntemleri olarak konum, yörünge ve fonksiyon sentezi seçilmiştir. Sentez çözümleri için hareketin kompleks sayı modellemesini gerektiren vektör çifti yaklaşımı kullanılmıştır. Olası çözümler arasından istenilen özelliğe sahip mekanizmaları bulmak için program uzuv boyutlarına, sonucu sınırlandıran alan seçimine, bağlama açısı değerine, uzuvların sıra ile elde edilip edilmemesine, ve mekanizmanın konumlararası mafsallar sökülmeden geçmesine göre yapılan sınırlamalara uygun çözümleri kullanıcıya sunabilmektedir. Sentez işlemi sonunda elde edilen mekanizma; konum, hız ve ivme gibi kinematik değerler için analiz edilebilmekte ve farklı analizler için Excel®'e bir kütük şeklinde gönderebilmektedir. Yazılım kullanıcıya mümkün olduğunca fazla çözümü sunacak şekilde tasarlanmıştır. Dört konum sentezinde ise, eğer bir ya da birkaç giriş parametre değerlerinde esneklik varsa tasarımcı elindeki çözüm kümesini yeni çözümler ekleyerek büyütebilir. Tasarımcı mekanizma hareketini veya çalışma ortamım, çizim VIprogramının komutlarını kullanarak oluşturabilir. Mekanizmanın çalışma düzlemindeki herhangi bir eleman, herhangi bir uzuva bağlanarak, o uzuvla birlikte hareket ettirilebilir. Sonuç olarak bu program mekanizma tasarımcısının bilgisayar destekli tasarıma olan ihtiyacına cevap vermek için hazırlanmıştır.