Free forming of locally laser heated specimens
Lazer ile lokal olarak ısıtılan parçaların şekillendirilmesi
  1. Tez No: 167199
  2. Yazar: MURAT ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Dövme, Sıcak Dövme, Lazerle Bölgesel Isıtma, Sonlu Eleman Analizleri, Cold Forging, Hot Forging, Local Laser Heating, Finite Element Analysis IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZ LAZER İLE LOKAL OLARAK ISITILAN PARÇALARIN ŞEKİLLENDİRİLMESİ Özmen, Murat Yüksek Lisans, Malana Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr.-Ing. A. Erman Tekkaya Mart 2005, 166 sayfa Metaller yüksek sıcaklıklarda daha kolay işlenebildiklerinden karmaşık şekilli parçaların üretiminde sıcak şekillendirme daha yaygın olarak tercih edilir ve uygulanır. Herbiri avantaj ve dezavantajlara sahiptir.“Sıcak Şekillendirme”terimi daha çok iş parçasının tamamının yüksek sıcaklıklarda işlenmesi durumu için kullanılmaktadır. Buna karşın, baza ürünler için iş parçasında sadece bölgesel bir şekillendirmeye ihtiyaç duyulabilmektedir. Parça üzerinde bölgesel deformasyonların elde edilmesini gerektiren bu durumda bölgesel ısıtmaya dayalı bir şekillendirme işlemi üretim kolaylığı sağlayacaktır. Bunun yamsıra daha basit ekipmanlarm kullanımına da imkan verilecektir. Bu çalışmada lazer ile bölgesel olarak ısıtılan silindirik parçalarda tek işlemde ve sadece düz kalıplar kullanılarak lokal deformasyonların elde edilmesi amaçlanmıştır. İşlem bütün ve boru parçalar üzerinde deneysel olarak ve sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu çalışmaların birarada yürütülmesi suretiyle bölgesel deformasyon optimum seviyeye çıkartılmıştır. İşlemin sınırlarının belirlenmesi amacıyla değişik ilk geometrilerde üç farklı malzeme kullanılmış ve lazerle ısıtma için farklı işlemler uygulanmıştır. Çalışma sonucu çıkan ürünlerden örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FREE FORMING OF LOCALLY LASER HEATED SPECIMENS Özmen, Murat M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr.-Ing. A. Erman Tekkaya March 2005, 166 pages As metals have high formability at elevated temperatures, hot forming is preferred and widely used in manufacturing of complicated geometries. The term“hot forming”is usually used if the whole workpiece is processed at elevated temperatures. However, for certain products high formability is required only locally. Forming by local heating is proposed to provide ease of manufacturing of local forms on the workpiece. Also, tools can be simplified by this method. In this study, local laser heating procedures are applied to obtain local forms on cylindrical bulk metal products in a single step. Locally heated workpieces are formed between two flat dies. Both solid and hollow products have been investigated experimentally and by finite element modeling. The experimental studies and finite element analyses are done simultaneously in order to obtain optimum local deformation characteristics. Three different materials together with different initial geometries and various local laser-heating procedures are applied to search for the process window. The limits of applicability are determined and examples of application are supplied.