Developing a computer program for evaluating uncertainty of some typical dimensional measuring and gauging devices
Bazı tipik boyutsal ölçüm cihazlarının ölçüm belirsizliğini hesaplamak bilgisayar programı geliştirilmesi
- Tez No: 167241
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN AKKÖK, Y.DOÇ.DR. MACİT KARABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Ölçüm Belirsizliği, Boyutsal Ölçme vıı, Uncertainty, Uncertainty in Measurement, Dimensional Measurement
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz BAZI TİPİK BOYUTSAL ÖLÇÜM CİHAZLARININ ÖLÇÜM BELİRSİZLİĞİNİ HESAPLAMAK İÇİN BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ Çelebioğlu, Hasan Emrah Y.Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Metin Akkök Ortak Tez Yöneticisi : Y.Doç.Dr. Macit Karabay Nisan 2005, 128 sayfa Boyutsal ölçümlerde, ölçümdeki belirsizliği ölçüm sonucunun olası aralığını görmek amacıyla belirtmek gerekmektedir. Bu tezde mikrometreler, sürmeli kumpaslar, blok mastarlar, komparatörler gibi boyutsal ölçüm cihazlarının ölçüm belirsizliğini hesaplamak için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Ölçüm belirsizliğini hesaplanmasında, ölçülen parça ile ölçüm aleti arasındaki sıcaklık farkı, referans olarak kullanılan mastarların boyutlarındaki belirsizlik, mekanik etkiler vb belirsizlik kaynaklan göz önüne alınmıştır. Geliştirilen programda standart olarak EAL, NIST ve GUM' m belirsizlik formülleri kullanılmıştır. Bununla birlikte geliştirilmiş olan program diğer ölçü aletleri için de kullanılabilir ve kullanıcılar kendi belirsizlik formüllerini tanımlayabilirler. Hesaplamalarda değişkenlerin standart belirsizlikleri için simetrik dağılmılar alınmıştır. Program, belirsizlik bütçelerini ve aynı zamanda her etmenin toplam belirsizlik üzerindeki etkisini karşılaştırmak için belirsizlik etki oranım da vermektedir. Bu tez çalışmasında, belirsizlik hesaplama işlemi, ölçüm hatası ile vibelirsizliği arasındaki fark ve programın yapısı tartışılmıştır. Ayrıca, çözünürlükleri 1/20, 1/50, 1/100 vernier ve dijital sürmeli kumpaslar ile 25 mm'lik mikrometrenin ölçüm belirsizliğinin hesaplanmasında programın kullanımım göstermek ve kullanıcılara örnek olmak amacıyla bir dizi deney yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A COMPUTER PROGRAM FOR EVALUATING UNCERTAINTY OF SOME TYPICAL DIMENSIONAL MEASURING AND GAUGING DEVICES Çelebioğlu, Hasan Emrah M.S. Thesis, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Metin Akkök Co-Supervisor: Asst.Prof.Dr. Macit Karabay April 2005, 128 pages In dimensional measurements, it is required to specify uncertainty in the measurement as the range of possible deviation for the measurement result. In this thesis, a computer program is developed for evaluating uncertainty in measurement of commonly used dimensional measuring devices like vernier callipers, micrometers, comparators, and gauge blocks. In evaluation of the uncertainty in measurement, some uncertainty sources like temperature difference between the measured part and the instrument, uncertainty in reference gauge block's dimension, mechanical effects, etc. are considered. The program developed, employs the EAL, NIST and GUM uncertainty evaluation equations as standard equations. However, the program can also be used for other measuring instruments and the users can define their own uncertainty equation. In the evaluations, for the standard uncertainty of the variables considered, symmetric distributions are used. The program gives the uncertainty budget and to compare the contribution of each variable on the overall uncertainty of the measurement, the uncertainty effect ratio is also given. In this thesis the evaluation process for uncertainty in ivmeasurement, the difference between the measurement error and uncertainty in measurement and the structure of the program are discussed. Also, a set of experiments has been made to illustrate the application of the program for evaluating the measurement uncertainty of vernier callipers with 1/50 and 1/20 resolutions, digital vernier calliper and 25 mm micrometer.