Improvement of computational software for composite curved bridge analysis
Kavisli kompozit köprü analizi için bir bilgisayar programı geliştirilmesi
  1. Tez No: 167242
  2. Yazar: AHMET SERHAT KALAYCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit Kavisli Köprü, Sonlu Elemenlar Yöntemi, Yazılım, Parametrik Çalışmalar, Composite Curved Bridge, Finite Element Method, Software, Parametric Studies IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz KAVİSLİ KOMPOZİT KÖPRÜ ANALİZİ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ Kalaycı, Ahmet Serhat Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Cem Topkaya Ocak 2005, 157 sayfa Günümüzde karayolu köprü inşaatlarında kompozit köprüler daha popüler bir hale gelmiştir. İnşaat süresinin kısalması, uzun açıklıkları geçebilme, ekonomi ve estetik gibi etkenler bunları diğer yapısal sistemlere göre daha yaygın bir hale getirmiştir. Bu tip sistemlerin analizi için çeşitli yöntemler olsa da her birinin kendine özgü kısıtlamaları vardır. Anılan yöntemlerin içinde Sonlu Elemanlar Yönteminin kullanımı ise akademik çevreler dışında yaygın değildir. Bu tip yapısal sistemlerin çözümünde ticari Sonlu Eleman Yöntemi yazılımlarının kullanımı ise modellerin oluşturulması uzun zaman aldığı için zordur. Bu tip sorunların çözümü için 2002 yılında UTRAP adında, inşaat yükleri altında ve yeni dökülen tabiiye betonunun çelik kirişler üzerindeki etkilerini de modelleyebilen bir program geliştirilmişir. Bu program yeniden düzenlenmiş ve yeni özellikler eklenmiştir. Bu tez çalışmasında program yapısı, modelleme tekniği ve tavsiyeleri ile beraber yapılan parametrik çalışmalar da açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENT OF COMPUTATIONAL SOFTWARE FOR COMPOSITE CURVED BRIDGE ANALYSIS Kalaycı, Ahmet Serhat M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Asst. Prof. Dr. Cem Topkaya January 2005, 157 pages In highway bridge construction, composite curved girder bridges are becoming more popular recently. Reduced construction time, long span coverage, economics and aesthetics make them more popular than the other structural systems. Although there exist some methods for the analysis of such systems, each have shortcomings. The use of Finite Element Method (FEM) among these methods is limited except in the academic environments. The use of commercial FEM software packages in the analysis of such systems is cumbersome as it takes too much time to form a model. Considering such problems a computational software was developed called UTRAP in 2002 which analyzes bridges for construction loads by taking into account the early age deck concrete. As the topic of this thesis work, this program was restructured and new features were added. In the following thesis work, the program structure, modeling considerations and recommendations are discussed together with the parametric studies.