Sub-graph approach in iterative sum-roduct algorithm
İteratif topla-çarp algoritmasında alt-ağ yaklaşımı
  1. Tez No: 167255
  2. Yazar: MUHAMMET FATİH BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BUYURMAN BAYKAL, Y.DOÇ.DR. ALİ ÖZGÜR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Topla-çarp algoritması, parçala ve fethet yöntemi, LDPC kodlar, turbo kodlar, bütünleşik kod çözme ve denkleştirme vn, Sum-Product Algorithm, Divide and Conquer, LDPC Codes, Turbo Codes, Joint Equalization and Decoding
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ ITERATIF TOPLA- ÇARP ALGORİTMASINDA ALT AĞ YAKLAŞIMI BAYRAMOGLU, Muhammet Fatih Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Buyurman BAYKAL Yardımcı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ali Özgür YILMAZ Eylül 2005, 75 sayfa Topla-çarp algoritması verilen bir tümleşik olasılık yoğunluk işlevinden marjinal olasılık yoğunluk işlevlerini bulmak için kullanılabilir. Topla-çarp algoritması rastgele değişkenlerin birbirlerine olan bağıntılarını gösteren bir faktör ağ üzerinde çalışır. Topla-çarp algoritması, döngü içeren faktör ağlar için kullanılamaz. Bu tür ağlar için iteratif topla-çarp algoritması kullanılmak tadır. Döngü içeren bir faktör ağ, döngü içermeyen alt-ağlara bölünebilir. Topla- çarp algoritması döngü içermeyen bu alt-ağlarda çalıştırılır ve sonuçlar iteratif bir yöntemle birleştirilirse bütün faktör ağ için bir sonuç elde edilebilir. Bu yöntem algoritmanın karmaşıklığım ve sonucun doğruluğunu azaltmadan yakınsama hızını ciddi ölçüde arttırabilir. Bu tezde sunulan, araştırmamızın bir yan ürünü de semboller-arası girişim vıfaktör ağlarında mesaj hesaplamayla ilgili bir yaklaştırıradır. Bu yaklaştırımın karmaşıklığı komşu sayısı ile üstel olmak yerine doğru orantılıdır. Bu yaklaştırımı ve alt ağ fikrini kullanarak tasarladığımız bütünleşik kod çözme-denkleştirme (turbo denkleştirme) algoritmamız düşük karmaşıklığa sahip olmasının yanında iyi sonuç verdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUB-GRAPH APPROACH IN ITERATIVE SUM-PRODUCT ALGORITHM BAYRAMO?LU, Muhammet Fatih M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Buyurman BAYKAL Co-Advisor: Asst. Prof. Dr. Ali Özgür YILMAZ September 2005, 75 pages Sum-product algorithm can be employed for obtaining the marginal prob ability density functions from a given joint probability density function (p.d.f.). The sum-product algorithm operates on a factor graph which represents the dependencies of the random variables whose joint p.d.f. is given. The sum- product algorithm can not be operated on factor-graphs that contain loops. For these factor graphs iterative sum-product algorithm is used. A factor graph which contains loops can be divided in to loop-free sub graphs. Sum-product algorithm can be operated in these loop-free sub-graphs and results of these sub-graphs can be combined for obtaining the result of the whole factor graph in an iterative manner. This method may increase the convergence rate of the algorithm signif icantly while keeping the complexity of an iteration and accuracy of the output constant. IVA useful by-product of this research that is introduced in this thesis is a good approximation to message calculation in factor nodes of the inter- symbol interference (ISI) factor graphs. This approximation has a complexity that is linearly proportional with the number of neighbors instead of being exponentially proportional. Using this approximation and the sub-graph idea we have designed and simulated joint decoding-equalization (turbo equaliza tion) algorithm and obtained good results besides the low complexity.