Design of smart controllers for hybrid electric vehicles
Melez elektrikli taşıtlar için akıllı denetleyicilerin tasarımı
  1. Tez No: 167256
  2. Yazar: ETKİN ÖZEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELİK DÖLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Melez Elektrikli Taşıt, Taşıt Tasarımları, Güç Yönetimi, Akıllı Denetleyiciler, Hybrid Electric Vehicles, Vehicle Architectures, Power Management, Smart Controllers. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
ÖZ MELEZ ELEKTRİKLİ TAŞITLAR İÇİN AKILLI DENETLEYİCİLERİN TASARIMI Özen, Etkin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Melik DÖLEN Ağustos 2005, 203 sayfa Bu tez çalışması, ticari melez elektrikli taşıt (MET) tasarımının uygulanabilirliğine odaklanmıştır. Bu çalışmada, taşıtın aktarım organlarım, frenleme sistemim, elektrikli makineleri ve aküyü içeren konu ile ilgili sistem modelleri geliştirilmiştir. Bu modellere dayanarak, on değişik hirit elektrikli taşıt şekli detaylı yakıt tüketimi değerlendirmesi için biraraya getirilmiştir. Ayrica, bu tez çalışmasında, her türlü melez elektrikli taşıt tasarımına uygulanabilen akıllı bir denetleyici önerilmiştir. Önerilen uzman sistem sürüş şartlan ve sürücü kipleri hakkındaki harici bilgilerin yanında içten yanmalı motorun verimliliği ve akünün yüklülük durumu gibi dahili durumlarla ilgilenir ve önceden belirtilmiş algoritmalara dayanarak iki farklı güç kaynağı arasındaki güç dağılımına karar verir. Çalışma, aktarım organlarının kendilerine has özelliklerini değişik MET tasarımları altındaki oluşumlarda görüntülemektedir. Tez ayrıca MET sekilerinin geliştirilen akıllı güç yönetimi sistemi ile güç yönetimini ve tork dağılımını da göstermektir ki böylece güç yönetim stratejilerinin etkinliğini detaylı olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF SMART CONTROLLERS FOR HYBRID ELECTRIC VEHICLES Özen, Etkin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Melik DÖLEN August 2005, 203 pages This thesis focuses on the feasibility of designing a commercial hybrid electric vehicle (HEV). In this work, relevant system models are developed for the vehicle including powertrain, braking system, electrical machines and battery. Based on these models ten different HEV configurations are assembled for detailed assessment of fuel consumption. This thesis also proposes a smart power management strategy which could be applied to any kind of HEV configuration. The suggested expert system deals with the external information about the driving conditions and modes of the driver as well as the internal states of the internal combustion engine efficiency and tiie state of charge of the battery, and decides on the power distribution between two different power supplies based on the predefined algorithms. The study illustrates the characteristics of the powertrain components for various HEV configurations. The work also shows the power flow of HEV configurations with the developed smart power management system and therefore, the effectiveness of power management strategies has been evaluated in detail.