Ground vibration assessment at Y-3 panel of Tunçbilek open pit lignite mine
Tunçbilek açık ocak linyit madeni Y-3 panosunda yer sarsıntılarının değerlendirilmesi
- Tez No: 167257
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yer sarsıntısı, sismik dalga, frekans, parçacık hızı, gurup patlatması. vı, Ground vibration, seismic wave, frequency, particle velocity, round blast. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz TUNÇBİLEK AÇIK OCAK LİNYİT MADENÎ Y-3 PANOSUNDA YER SARSINTILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Büyük yıldırım, Kürşad Y. Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. H. Aydın BİLGİN Eylül 2005, 132 sayfa Yörgüç köyü, Garp Linyitleri İşletmesi Y-3 panosu ile yakın komşuluk içerisinde bulunmaktadır. Şu an için maden ocağının köye en yakın mesafesi 1100 m en uzak mesafesi 2500 m olmakla birlikte, geçmişte bazı köylüler yer sarsıntılarından şikayetçi olmuşlardır. Bu sebeple hasar olasılığı bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi, ve varsa, sarsıntıların denetimi ve en aza indirgenmesi bu araştırma çalışmasının amacım teşkil etmektedir. Bu araştırma gurup patlatmalarından kaynaklanan yer sarsıntılarının ölçülmesi ve kaydedilmesi, sismik dalgaların dalga formu incelenerek özelliklerinin belirlenmesi ve dalgaların büyüklük ve frekanslarının saptanmasını kapsamaktadır. Aynı zamanda tek delik patlatmalarında kaydedilen, dalgaların hakim frekansları özel bir yazılımla belirlenmiştir. Bu çalışmaları, ayrıntılı tartışma ve değerlendirmeler takip etmiş ve yeni gecikmeli ateşleme tasarımları yapılıp önerilmiştir. Önerilen ateşleme tasarımlarının geçerliliği yapılan yeni ölçümlerle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yer sarsıntılarının denetimi ve en aza indirgenmesi için en iyi patlatma yöntemi seçilmiş ve önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROUND VIBRATION ASSESSMENT AT Y-3 PANEL OF TUNÇBİLEK OPEN PIT LIGNITE MINE Büyükyıldırım, Kürşad M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Aydın Bilgin September 2005, 132 pages Yörgüç village is within the close neighbourhood of the Western Lignite Corporation Y-3 panel. Although the nearest part of the mine is 1 100 m and the farthest part is 2500 m from the village at present, some of the villagers complained about the ground vibration at the past. Therefore the assessment of damage risk and, if any, control and minimization of vibrations constitutes the aim and the scope of this research work. The researh work consists of monitoring of vibration, characterising of the seismic waves by full wave form analysis, and determination of magnitude and frequency of the waves from round blasting practice. Also dominant frequencies are determined, using single-hole blasting records by special software. The analyses are continued by a critical discussion and evaluation, and, proposals for new firing methods are made. The proposed firing methods are validated by further monitoring. As a result the best blasting practice was selected and offered to control and minimize the ground vibration.