Congestion control for the available bit rate (ABR) service in asychronous transfer mode (ATM) networks
ATM ağlarda kullanılabilir bit miktarı servisi için tıkanıklık kontrolü
  1. Tez No: 167273
  2. Yazar: HÜLYA BOZKURT ÖZZAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tıkanıklık Kontrolü, ATM, ABR Servis Kategorisi, Simülasyon, Congestion Control, ATM, ABR Service Category, Simulation v
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Öz ATM AĞLARDA KULLANILABİLİR BİT MİKRARI SERVİSİ İÇİN TIKANIKLIK KONTROLÜ Bozkurt Özzaman, Hülya Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu Nisan 2005, 94 sayfa Tıkanıklık kontrolü, ağ kaynaklarına olan talebin kapasiteye yakın ya da üzerinde olması durumunda ağın kabul edilebilir bir performans seviyesinde çalışabilmesi için, kaynakların tahsis edilmesi konusunu inceler. Bu kaynaklar hattın band genişliğini, tampon bellek bölgesini ve ara düğümlerdeki işleme kapasitesini içerir. Kaynak tahsisi az yüklerde de gerekli olmasına rağmen, yük arttıkça problem daha önemli bir hal alır. Doğru tıkanıklık kontrol mekanizması kullanılmadığı takdirde, fazla yükde ağ performansı düşebilir. Gelecekteki uygulamaların yüksek band genişliğini ve her çeşit ağ trafiğini desteklemesi beklenmektedir. ATM ağları her çeşit trafiği desteklemektedir ve ATM ağlarının ses görüntü ve veri bilgisinin aynı ağı paylaşmasına olanak tanıyanfarklı servis çeşitleri vardır. Bunlardan, kullanılabilir bit miktarı (Available Bit Rate) servis tipi veri trafiğini verimli bir şekilde desteklemesi için tasarlanmıştır. Anahtar algoritmaları ABR'nin en çok araştırma yapılan konusudur. ATM Forum tarafından ABR için belirlenen özellikler çok çeşitli anahtar algoritmalarının geliştirilmesine neden olmuştur. Bu algoritmalar basit ikili anahtarlardan ER anahtarlara kadar olan çeşitleri kapsar. Bu tezin büyük bölümünde ABR'ye yer verilmiştir. Önce tıkanıklık kontrolü kavramına bir giriş yapılmış ve ATM ağlarda ABR servis tipi için özet literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra ATM ağlarda ABR servis tipi için öne sürülmüş iki tıkanıklık kontrolü algoritması farklı derecelerdeki performans ve karışıklıklarını gösteren simülasyonlarla incelenmiştir. Bu tezde sunulan simülasyon sonuçlan C++ ile yazılan bir ağ simülatörü ile elde edilmiştir. Bu ağ simülatörü olay tetikleyen bir programdır. Bu program kullanılarak farklı ağ biçimleri ve farklı senaryolar için analitik sonuçlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONGESTION CONTROL FOR THE AVAILABLE BIT RATE (ABR) SERVICE IN ASYCHRONOUS TRANSFER MODE (ATM) NETWORKS Bozkurt Özzaman, Hülya M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu April 2005, 94 pages Congestion control is concerned with allocating the resources in a network such that the network can operate at an acceptable performance level when the demand exceeds or is near the capacity of the network resources. These resources include bandwidths of links, buffer space (memory) and processing capacity at intermediate nodes. Although resource allocation is necessary even at low load, the problem becomes more important as the load increases. Without proper congestion control mechanisms, the throughput may be reduced considerably under heavy load. Future applications are expected to require increasingly higher bandwidth and generate a heterogeneous mix of network traffic. ATM network is potentially capable of supporting all classes of traffic (e.g., voice, video, and data) and have multiple service classes allow audio, video and data to share the same network. Of ivthese, the Available Bit Rate (ABR) service class is designed to efficiently support data traffic. Switch algorithms have been the most investigated topic of ABR. This has happened because the specification of ABR given by the ATM Foram allows a diversity of switch algorithms to be implemented. These range from the simplest binary switches to the more complex ER switches. The major part of this thesis has been devoted to ABR. First an introduction to the concept of congestion control and a brief literature survey of congestion control for ABR service of ATM networks are presented. Then two proposed congestion control mechanisms for the ABR service class in ATM networks are examined by means of simulation, showing the different degree of performance and complexity. The simulation results presented in this thesis were obtained using a network simulator written in C++. This network simulator is a small event driven program. Analytical results were derived for different network configurations and different scenarios using this program.