Simulation of a batch dryer by the finite difference method
Süreye bağlı bir kurutma sisteminde sonlu farklar yöntemiyle benzetişim yapılması
- Tez No: 167272
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMİ ALPAS, PROF.DR. ALİ ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, Basamak uyarıya tepki, Elma dilimi, Sonlu farklar yöntemi analizi vii, Drying, Response to step input, Apple slab, Finite difference method of analysis
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
öz SÜREYE BAĞLI BİR KURUTMA SiSTEMiNDE SONLU FARKLAR YÖNTEMiYLE BENZETİŞÎM YAPILMASI Turan, Umut Y. Lisans, Gıda Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Esin Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hami Alpas Ağustos 2005,166 sayfa Bu çalışmanın amacı elma dilimi dinamiğinin sabit dış ortam kurutma koşullarında ve kurutma sıcaklığı değişikliği yapılarak yürütülen kurutma işlemi sırasında incelenmesi, kurutma işlemi sırasında değişik zaman aralıklarında uygulanan sıcaklık zaman birleşimlerinin, işlem dinamik parametreleri olan zaman sabitine ve oransal banda etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda süreye bağlı bir kurutma sisteminin entegral metot analizi yöntemiyle benzetişimi yapılmıştır. Başlangıçta kurutma sıcaklığı dinamiği birinci derece işlem dinamiği ile incelenmiştir. Kurutma sıcaklığı değişikliği için işlem dinamik parametreleri olan zaman sabiti ve oransal bant belirlenmiştir. ikinci olarak elma dilimi kurutma işlem kinetiği sabit dış ortam koşullarında süreye bağlı bir kurutma sisteminde araştırılmıştır. Süreye bağlı olarak tek boyutlu nem dağılımı mekanizması sonlu farklar yöntemi analizi ile çözülmüştür. viÜçüncü olarak elma dilimi kurutma işlem kinetiği değişen kurutma sıcaklıklarında araştırılmıştır. Kurutma işlemi dinamiği ters etkilenme sistem modeli ile açıklanmıştır. İşlem dinamik parametreleri, zaman sabiti ve oransal bant hesaplanmıştır. Sabit dış ortam koşullarında ve kurutma sıcaklığında değişiklik yapılarak yürütülen elma dilimi kurutma işlemi sırasında elde edilen model sonuçlan, deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF A BATCH DRYER BY THE FINITE DIFFERENCE METHOD Turan, Umut M. Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Esin Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hami Alpas August 2005, 166 pages The objectives of this study are to investigate the dynamic behavior of an apple slab subjected to drying at constant external conditions and under changing in the drying temperatures and to determine the effects of temperature and time combinations at different steps during drying on the process dynamics parameters, time constant and process gain of the system. For this purpose, a semi-batch dryer system was simulated by using integral method of analysis. Initially, the dynamic behavior of the drying temperature was investigated by using first order system dynamic model. Process dynamic parameters, time constant and process gain of the system, for change in drying temperature were determined. Secondly, investigation of the drying kinetics of the apple slab was carried out under constant external conditions in a semi-batch dryer. A mathematical model for diffusion mechanism assumed in one dimensional transient analysis of moisture distribution was solved by using explicit finite difference method of analysis. IVThirdly, investigation of the drying kinetics of the apple slab was carried out under change in drying temperature at different time steps during drying. Inverse response system model was used for the representation of the dynamic behavior of drying. Process dynamic parameters, time constant and process gain of the system were determined. Model predicted results for apple slab drying under constant external condition and under step change in the drying temperature were compared with the experimental data.