Analysis of roll-forging process
Haddeli dövme işlemi analizi
  1. Tez No: 167275
  2. Yazar: HAKAN KARACAOVALI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK DARENDELİLER, PROF.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Haddeli Dövme, Sonlu Elemanlar Analizi, Dövmede ön şekillendirme, Roll-forging, Finite Element Analysis, Preforms in Forging IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz HADDELİ DÖVME İŞLEMİ ANALİZİ KARACAOVALI, Hakan Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER Eylül 2005, 85 sayfa Haddeli dövme bir metal şekillendirme işlemidir ve endüstride, çoğunlukla uzun parçaların, preste veya çekiçte dövülmesinden önce ön şekillendirilmesi için kullanılır. Sonraki dövme işlemlerinde uygun malzeme dağılımı elde etmek için, haddeli dövme ile iş parçası boyunca değişen kesitler elde edilebilir. Haddeli dövme işleminin ve kullanılan kalıpların tasarımında literatürde ampirik hesap teknikleri bulunmaktadır, ancak bu teknikler kesit küçültme oram ve uzama için yaklaşık sonuçlar vermektedir ve her bir aşama sonunda, iş parçası geometrisi tam olarak belirlenememektedir. Bu çalışmada, çok aşamalı haddeli dövme işleminin her bir aşamasındaki malzeme akışı, sıcaklık, gerilim ve germim dağılımım incelemek için sonlu elemanlar analiz yazılımı kullamlarak benzetim yapılmış ve ara aşamalardaki iş parçası geometrileri belirlenmiştir. Bilgisayar sonuçları, deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmış ve tutarlı sonuçların elde edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF ROLL-FORGING PROCESS KARACAOVALI, Hakan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Co-supervisor: Prof. Dr. Haluk DARENDELİLER September 2005, 85 pages Roll-forging is a metal forming process and mainly used for preform forging of long parts prior to press or hammer forging in the industry. Variable cross sections through the length of billet can be obtained by roll-forging to acquire an adequate distribution of material to the next forging stages. In the design of process and dies used in roll-forging, there are some empirical techniques in literature. However these techniques only provide approximate reduction ratio and elongation during the process and the geometry of the workpiece at the end of each stage cannot be determined exactly by using these techniques. In this study, multistage roll-forging process has been analyzed by using a finite element analysis software to examine material flow, temperature, stress and strain distribution at each roll-forging step. The geometries at the intermediate stages have been determined. Computer results have been compared to experimental results and good agreement has been observed.