Target classification and recognition using underwater acoustic signals
Sualtı akustik sinyallerini kullanarak hedef sınıflandırma ve tanıma
  1. Tez No: 167289
  2. Yazar: TAYFUN YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET COŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hedeften Yayılan Gürültü, Alçak Frekans Analiz ve Kayıt, Sınıflandırma, Örüntü Eşleme, Sualtı Seda Fiziği, Target Radiated Noise, Low Frequency Analysis and Recording, Classification, Pattern Matching, Underwater Acoustic Physics. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZ SUALTI AKUSTİK SİNYALLERİNİ KULLANARAK HEDEF SINIFLANDIRMA VE TANIMA YAĞCI, Tayfun Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç. Dr. Ahmet COŞAR Temmuz 2005, 116 sayfa Günümüzde, silah teknolojisindeki gelişmenin sonucu olarak su üstü ve özellikle de sualtı platformlarının harekat görevlerini gizlilik içinde icra etmeleri büyük önem kazanmıştır. Harekatın daha geniş alanlara yayılması da hedef tespitine ek olarak hedef ayranının yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte silah menzillerinin ve gizli düşman tehdidinin artması nedeniyle görsel hedef tespit metotları sahneyi bilgisayarlı akustik parmak izi tespit ve değerlendirme metotlarına bırakmıştır. Buna rağmen akustik imza değerlendirmesi alanındaki çalışmalar henüz yeterli düzeyde değildir. Bu tez temel olarak sualtı ve su üstü platformlarından yayılan TRN/LOFAR sinyallerini sınıflandırma ve tanıma tekniklerini incelemekte, ve bu sinyallerle beraber kullanıldığında daha iyi sonuçlar verebilecek mevcut metotlara uygulanabilecek uyarlamalar öne sürmektedir. Ayrıca sualtı akustik sinyallerinin kullanıldığı deneysel sonuçlar hakkında detaylı bir değerlendirme ve karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TARGET CLASSIFICATION AND RECOGNITION USING UNDERWATER ACOUSTIC SIGNALS YA?CI, Tayfun M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet COŞAR July 2005, 116 pages Nowadays, fulfillment of the tactical operations in secrecy has great importance for especially subsurface and surface warfare platforms as a result of improvements in weapon technologies. Spreading out of the tactical operations to the larger areas has made discrimination of targets unavoidable. Due to enlargement of the weapon ranges and increasing subtle hostile threats as a result of improving technology, "visual target detection methods left the stage to the computerized acoustic signature detection and evaluation methods. Despite this, there has not been sufficient research in the field acoustic signature evaluation. This thesis work mainly investigates classification and recognition techniques with TRN / LOFAR signals, which are emitted from surface and subsurface platforms and proposes possible adaptations of existing methods that may give better results if they are used with these signals. Also a detailed comparison has been made about the experimental results with underwater acoustic signals.