Simulating CO2 sequestration in a depleted gas reservoir
CO2 tecridinin tüketilmiş bir gaz rezervuarlarında simülasyonu
  1. Tez No: 167288
  2. Yazar: ÖKE İSMET ÖZKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ GÜMRAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CO2, Karbon Dioksit, Tecrid, Tüketilmiş Gaz Rezervuarı, Kuzey Marmara, CMC GEM, Simulator, Simulasyon, Sera Gazları, Sera Etkisi. VII, CO2, Carbon Dioxide, Sequestration, Depleted Gas Reservoir, Kuzey Marmara, CMC GEM, Simulator, Simulation, Greenhouse Gases, Greenhouse Effect
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZ CO2 TECRİDİNİN TÜKETİLMİŞ BİR GAZ REZERVU ARLARINDA SİMÜLASYONU ÖZKILIÇ, Öke İsmet Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH Eylül 2005, 129 sayfa Sera gazlarından biri olan karbon dioksitin atmosferdeki miktarı göz ardı edilemeyecek miktarlara ulaşmıştır. Bu gazın konsantrasyonunu düşürmek amacı ile düşünülen projeler arasında karbon dioksitin yeraltına tecridi yer almaktadır. Çok miktarlarda karbon dioksit, uzun süreler boyunca ve güvenli bir şekilde yer altında depolanabilmektedir. Yer altında yapılabilecek depolama ortamlarından biri de bitmiş gaz rezervarlarıdır. Silivri açıklarındaki Kuzey Marmara sahasının üretimi 2002 yılında durdurulmuş, ileriki zamanlarda gaz depolaması amaçlı kullanılması düşünülmüştür. Bu çalışmada gaz depolaması projelerine alternatif olarak Kuzey Marmara sahasına karbon dioksit tecridi yapılması ele alınmıştır. Surfer programının tanıtım versiyonu yardımı ile rezervuarın geçirgenlik ve gözeneklilik kontur haritaları hazırlanmıştır. Bu veriler elde bulunan Kuzey Marmara üretim bilgileri ile birleştirilerek CMG-GEM simulatörü için girdi dosyası oluşturulmuş ve rezervuarın üç boyutlu modeli yaratılmıştır. vıOrtaya çıkan saha modelinde 1998-2002 yılları üretim verileri doğrultusunda geçmiş eşleştirmesi yapılmış ve modelin aslına olan benzerliği doğrulanmıştır. Kuzey Marmara sahasının ileride gaz depolama amaçlı kullanılması düşünüldüğünden içerisinde hala üretilebilir gaz bulunmaktadır. Bu doğrultuda bölgesel kayaç özellikleri gözetilerek dört farklı senaryo yaratılmış ve tarihsel eşleştirme yapılmış olan modele aktarılmıştır. Senaryolarda bir taraftan sahadaki gaz üretilirken, diğer bir taraftan karbon dioksit tecridi yapılması ele alınmıştır. Senaryolarda elde edilen sonuçlar incelendikten sonra farkedilmiştirki; Kuzey Marmara sahasında üretimi arttırmak amacı ile CO2 enjeksiyonu kullanılabilirliğine karşın, saha yüksek debide CO2 tecridi için uygun bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATING CO2 SEQUESTRATION IN A DEPLETED GAS RESERVOIR ÖZK1LIÇ, Öke İsmet M.S., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Fevzi GÜMRAH September 2005, 1 29 pages Carbon dioxide is one of the greenhouse gases which have strong impacts on the environment and its amount in the atmosphere is far beyond to be ignored. Carbon dioxide levels are projected to be reduced by sequestering it directly to the underground. High amounts of carbon dioxide can be safely stored in underground media for very long time periods. Storage in depleted gas reservoirs provides an option for sequestering carbon dioxide. In 2002, production of Kuzey Marmara gas reservoir has been stopped due to gas storage plans. Carbon dioxide sequestration in Kuzey Marmara field has been considered in this study as an alternative to the gas storage projects. Reservoir porosity and permeability maps were prepared with the help of Surfer software demo version. These maps were merged with the available Kuzey Marmara production information to create an input file for CMG- GEM simulator and a three dimensional model of the reservoir was created. IVHistory match of the field model was made according to the 1 998-2002 production data to verify the similarity between the model and actual reservoir. Kuzey Marmara field is regarded as a candidate for future gas storage projects. The reservoir still contains producible natural gas. Four different scenarios were prepared by considering this fact with variations in the regional field properties and implemented into previously built simulation model. These scenarios primarily focus on sequestering carbon dioxide while producing as much as natural gas possible. After analyzing the results from the scenarios it is realized that; CO2 injection can be applied to increase natural gas recovery of Kuzey Marmara field but sequestering high rate CO2 emissions is found out to be inappropriate.