Devoloping an integrated system for semi-automated segmentation of remotely sensed imagery
Uzaktan algılanmış görüntülerin kesimlenmesi için yarı otomatik bir sistem geliştirimi
- Tez No: 167302
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Alan Bazlı, Algısal Gruplama, Görüntü Kesimleme, Görüntü Sınıflama vii, Field Based, Perceptual Grouping, Image Segmentation, Image Classification
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
öz UZAKTAN ALGILANMIŞ GÖRÜNTÜLERİN RESİMLENMESİ İÇİN YARI OTOMATİK BİR SİSTEM GELİŞTİRİMİ KÖK, Emre Hamit Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Mayıs 2005,146 sayfa Uydu görüntüleri kullanılarak taran alanlarının sınıflandırılması, ekili ürün haritalarını çıkartılmasında kullanılan en popüler metodlardan biridir. En son suııflandırma teknikleri ekili ürünün alan bazında belirlenmesi yaklaşımına dayanmaktadır. Sınıflandırılma işlemine tabitutulacak bu alanlar, genellikle sınır bilgilerini içeren vektörel verilerle tarif edilirler. Ancak bir alan içinde ekili farklı ürün bölgelerinin bulunması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda, suııflandırma uygulamak için seçilen alanların belirlenmesinde mevcut sınır bilgilerini içeren vektör veriler yetersiz kalmaktadır. Bu probleme çözüm olarak, alan içindeki farklı ürün bölgelerinin saptanmasında görüntü kesimleme yöntemi tercih edilebilir. Bu çalışma, alan içindeki alt ürün bölgelerinin belirlenmesi için Coğrafî Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama bilimlerinin entegre bir şekilde kullanılmasını viöngören bir görüntü kesimleme tekniği önermektedir. Önerilen yöntemde, sınır bilgileri tanımlanmış alanlar ayrı ayrı işlenerek, her bir alan içinde alt kesimlerin bulunması yaklaşımı ele alınmaktadır. Bu yaklaşmada öncelikle, bir kenar belirleme yöntemi ile bulunan kontur bilgileri, vektörize edilerek düzgün doğru parçalan haline getirilir. Bulunan bu doğru parçalan mevcut sınır verileri ile algısal gruplama yöntemi aracılığıyla ilişkilendirilerek alan içinde kapalı kesimler oluşturulur. Bu kesimlerin her biri alan içinde farklı bir ekili ürün bölgesini tanımlar. Önerilen metodolojiyi uygulamaya koyan bir yazılım geliştirilmiştir. Karacabey Ovası'na ait 10 metre çözünürlükteki SPOT 5 ve 20 metre çözünürlükteki SPOT 4 uydu görünütüleri üzerinde uygulamalar yapılmış ve farklı bant kombinasyonları kullanılarak elde edilen sonuçlar üzerinde değerlendirmeler ve analizler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING AN INTEGRATED SYSTEM FOR SEMI-AUTOMATED SEGMENTATION OF REMOTELY SENSED IMAGERY KÖK, Emre Hamit MSc, Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa TÜRKER May 2005, 146 pages Classification of the agricultural fields using remote sensing images is one of the most popular methods used for crop mapping. Most recent classification techniques are based on per-field approach that works as assigning a crop label for each field. Commonly, the spatial vector data is used for the boundaries of the fields for applying the classification within them. However, crop variation within the fields is a very common problem. In this case, the existing field boundaries may be insufficient for performing the field-based classification and therefore, image segmentation is needed to be employed to detect these homogeneous segments within the fields. This study proposed a field-based approach to segment the crop fields in an image within the integrated environment of Geographic Information System IV(GIS) and Remote Sensing. In this method, each field is processed separately and the segments within each field are detected. First, an edge detection is applied to the images, and the detected edges are vectorized to generate the straight line segments. Next, these line segments are correlated with the existing field boundaries using the perceptual grouping techniques to form the closed regions in the image. The closed regions represent the segments each of which contain a distinct crop type. To implement the proposed methodology, a software was developed. The implementation was carried out using the 10 meter spatial resolution SPOT 5 and the 20 meter spatial resolution SPOT 4 satellite images covering a part of Karacabey Plain, Turkey. The evaluations of the obtained results are presented using different band combinations of the images.