On QoS multicast routing protocols
Hizmet niteliğine yönelik çoğa gönderim yönlendirme protokolleri üzerine
  1. Tez No: 167306
  2. Yazar: ALPER BEREKETLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT FEHMİ BAZLAMAÇCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çoğa Gönderim, Hizmet Niteliği, Yönlendirme, Ağ Benzetimi, Başarım Değerlendirmesi vn, Multicast, Quality of Service, Routing, Network Simulation, Performance Evaluation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
oz HİZMET NİTELİĞİNE YÖNELİK ÇOĞA GÖNDERİM YÖNLENDİRME PROTOKOLLERİ ÜZERİNE Bereketli, Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı Eylül 2005, 101 sayfa Çoğa gönderim, arabağlantılı ağlarda veri paketlerinin bir veya daha fazla kaynaktan bir alıcı grubuna dağıtılması için kullanılan bir tekniktir. Halen gelişmekte olan ağ uygulamaları, sınırlı gecikme, asgari bant genişliği ve azami veri kayıp oranı gibi belirli hizmet niteliği gereksinimleri getirmektedir. Gerek duyulan hizmet niteliğini sağlamak, yönlendirme ve kaynak ayırma kavramlarına işaret etmektedir. Bu çalışmada, geleneksel ve hizmet niteliğine yönelik çoğa gönderim yönlendirme protokolleri üzerine literatür taraması gerçekleştirilmiş ve hizmet niteliğine yönelik yönlendirme protokollerine olan ihtiyaç araştırılmıştır. Hizmet niteliğine yönelik yönlendirme protokolleri, çoğa gönderim ağacı oluşturulma ve kaynak ayırma yaklaşımlarına göre sınıflandırılmış ve karşılaştırılmıştır. Hizmet niteliğine yönelik iki protokol, QROUTE ve QMBF, seçilmiş ve başarıları deneysel olarak ağ benzetim aracı olan Network vıSimulator-2 (ns-2) kullanularak karşılaştırılmıştır. Benzetimlerin amacı, hizmet niteliğine yönelik yönlendirme algoritmalarının ve ağaç oluşturma verimlerinin karşılaştırılmasıdır. Tezin birinci katkısı, geleneksel ve hizmet niteliğine yönelik çoğa gönderim yönlendirme protokollerinin incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Bir diğer katkı, hizmet niteliğine yönelik iki çoğa gönderim yönlendirme protokolünün ns-2 üzerinde yaşama geçirilmesidir. Tezin son katkısı da yeni protokollerin başarıının farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON QoS MULTICAST ROUTING PROTOCOLS Bereketli, Alper M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. Bazlamaçcı September 2005, 101 pages Multicasting is a technique used for distributing data packets from one or more sources to a set of receivers on interconnected networks. Currently developing network applications bring specific quality of service (QoS) requirements like bounded delay, rninimum bandwidth, and maximum data loss rate. Providing the required quality of service addresses routing and resource reservation concepts. In this study, a literature survey is carried out on traditional and QoS multicast routing protocols, and the need for QoS routing protocols is investigated. QoS multicast routing protocols are classified and compared according to their multicast tree construction and resource reservation approaches. Two QoS protocols, QROUTE and QMBF, are selected, and their performances are experimentally compared using the network simulation tool Network Simulator-2 (ns-2). The objective of the simulations is to compare the QoS routing algorithms and their tree construction efficiencies. The first contribution IVof the thesis is the survey and classification of traditional and QoS multicast routing protocols. Another contribution is the ns-2 implementation of two QoS multicast routing protocols. The final contribution of the thesis is the performance evaluation of the recent protocols from a different perspective.