Software reliability assessment
Yazılım güvenilirliği değerlendirimi
  1. Tez No: 167305
  2. Yazar: DENİZ KAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Güvenilirliği, Yazımım Süreci İyileştirme, Yazılma Süreci Benzetimi, Software Reliability, Software Process Improvement, Software Process Simulation IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Öz YAZILIM GÜVENİLİRLİĞİ DEGERLENDIRIMI Kaya, Deniz Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih BİLGEN Ağustos 2005, 117 Sayfa Yazılım güvenilirliği alanındaki çalışmaların 1970'li yıllarda farklı disiplinlerden önemli ölçüde ilgi görmüş olmasına rağmen, konuya ilişkin uygulamalardan yazılım sanayinde nadiren yararlanılmıştır. Özellikle askeri elektronik alanındaki teknolojik ilerlemelerin yükselişiyle birlikte, yazılım sistemlerinin güvenilirliği önem kazanmıştır. Bu çalışmada, savunma sanayinde faaliyet gösteren bir kuruluşun yazılım güvenilirliğine ilişkin yetenekleri ve gereksinimleri incelenmiş ve metrik ölçüm sistemi içeren bir iyileştirme önerisi oluşturulmuştur. İyileştirme önerisinin başarının değerlendirilmesi için bilgisayar ortamında çalışan bir araç geliştirilmiştir. Bu araçla elde edilen sonuçlar, güvenilir yazılım ürünlerinin geliştirilmesine yönelik yeteneklerin iyileştirildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOFTWARE RELIABILITY ASSESSMENT Kaya, Deniz M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Semih BÎLGEN August 2005, 117 Pages In spite of the fact that software reliability studies have attracted great deal of attention from different disciplines in 1970s, applications of the subject have rarely been involved in the software industry. With the rise of technological advances especially in the military electronics field, reliability of software systems gained importance. In this study, a company in the defense industries is inspected for their abilities and needs regarding software reliability, and an improvement proposal with metrics measurement system is formed. A computer tool is developed for the evaluation of the performance of the improvement proposal. Results obtained via this tool indicate improved abilities in the development of reliable software products.