Minimum concave cost multicommodity network design
Çok ürünlü en küçük içbükey maliyetli ağ tasarımı
- Tez No: 167308
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT FEHMİ BAZLAMAÇCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İçbükey maliyetli ağ tasarımı, Çok ürünlü akış problemi, Ayrıştırılmış yerel arama yöntemi. vııı, Concave Cost Network Design, Multicommodity Flow Problem, Disaggregate Local Search. VI
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz ÇOK ÜRÜNLÜ EN KÜÇÜK İÇBÜKEY MALİYETLİ AĞ TASARIMI SAY, Fatih Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Yöneticisi : Asst. Prof. Dr. Cüneyt F. BAZLAMAÇCI Eylül 2005, 90 sayfa Çok ürünlü içbükey maliyetli en küçük ağ tasarımının başta devre ve paket anahtarlamalı omurga ağ tasannu olmak üzere; taşımacılık planlaması, enerji dağıtım şebekeleri gibi bir çok alanda uygulamaları vardır. Bu problemi optimum çözen yöntemler geliştirilmiş olmasına rağmen, işlem süresi düşünüldüğünde bu yöntemler sadece küçük ölçekli ağlara uygulanabilmektedir. Bu nedenle, bu tür problemler kesin olmayan tekrarlama yöntemleriyle çözülmektedir. Bu çalışma kapsamında devre ve paket anahtarlamalı ağ tasarımı için önerilen yöntemler detaylı olarak incelenmektedir. Yapılan kapsamlı literatür araştırması sonucunda Yaged tarafından önerilen doğrusallaştırma metodu, Minoux'un önerdiği bağlantı azalma ve yine Minoux'un önerdiği hızlandırılmış bağlantı azaltma yöntemlerinin devre anahtarlamalı ağ tasarımlarına uygun olduğu görülmüştür. Minoux'un önerdiği yöntemlerde döngü içeren rotalar oluşabileceği önceki çalışmalarda gözlenmiştir. Bu çalışma kapsamında, Minoux yöntemleri için vnönerilen değişiklikler detaylarıyla incelenmiş ve geliştirilmiştir. Benzer şekilde, yapılan araştırmalar sonucunda, Gerla ve Kleinrock tarafından önerilen içbükey kol eleme, Gersht'in önerdiği bağlantı azaltma ve Stacey'in önerdiği içbükey bağlantı eleme metotları paket anahtarlamalı ağ tasarıma uygun yöntemler olarak bulunmuş ve detaylı olarak değerlendirilmiştir. İncelenen tüm yöntemler, tek adımda her bağlantı üzerindeki toplam trafiği yeniden yönlendirmektedir. Bu çalışmada, her aşamada sadece bir ürünün(trafîğin) ele alındığı alternatif bir ayrıştırma yöntemi de değerlendirilmiştir. Ayrıca devre anahtarlamalı ağ tasarımı için önerilen yöntemler paket anahtarlı ağ tasarımlarına uyarlanmıştır. Yöntemlerin çözüm kalitesini incelemek ve çeşitli maliyet yapılan ve ağ tipleri için hangi yöntemin en iyi çözümü ürettiğini görmek için kapsamlı bir hesaplama çalışması yapılmıştır. Çalışma sonuçlarında, Minoux metoduna yapılan döngü yok etme değişMMerinin çözüm kalitesinde iyileştirmeler sağladığı ve alternatif ayrıştırma yaklaşımmm çeşitli ağ tiplerinde en iyi çözümü sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINIMUM CONCAVE COST MULTICOMMODITY NETWORK DESIGN SAY, Fatih M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Asst Prof. Dr. Cüneyt F. BAZLAMAÇCI September 2005, 90 pages Minimum Concave Cost Multicommodity Network Design Problem arises in many application areas, such as transportation planning, distributed energy system and especially both circuit and packet switching backbone network design. Exact concave optimization algorithms have been developed, but these methods are applicable if the network size İs small. Therefore, these problems are usually solved by non-exact iterative methods. In this thesis work, methods proposed for circuit switching and packet switching network design are evaluated in detail. After a comprehensive literate survey, Yaged's Linearization, Minoux greedy and Minoux accelerated greedy methods are found to be applicable to circuit switching network design when both solution quality and computational time is considered. Previously, it has been found that Minoux greedy methods may create routings with cycles and in order to eliminate these cycles a modification has been proposed. In this work, this modification is extended and evaluated in detail. Similarly, Gerla and Kleinrock's Concave BranchElimination, Gersht's greedy and Stacey's Concave T.ink Elimination methods are investigated within the context of packet switching network design. All of these methods consider aggregate flows on each link simultaneously re routing more than one commodity in one step. This thesis work also considers an alternative disaggregate approach, where only one commodity is handled at a time. Finally, algorithms proposed for circuit switching network design problem are adapted to the packet switching case and an extensive comparative computational study is performed to point out the best method with respect to time and solution quality for a number of networks and cost structure. Computational results have shown that modification on Minoux greedy to eliminate cycles leads to considerable improvements and the disaggregate approach gives the best result in some networks and cost structure.