Synthesis and characterization of tetracarbonyl[6-ferrocenyl-2,2'-bipyridine]tungsten (0) complex
Tetrakarbonyl[6-ferrosenil-2,2'-bipiridin)tungsten(0) kompleksinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 167309
- Danışmanlar: PROF.DR. SAİM ÖZKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ferrosen, Bipiridin, Karbonil, Tungsten, Elektrokimya, Sentez vıı, Ferrocene, Bipyridine, Carbonyl, Tungsten, Electrochemistry, Synthesis v
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz TETRAKARBONYL[6-FERROSENİL-2,2'-BÎPÎRİDİN)TUNGSTEN(0) KOMPLEKSİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Edinç, Pelin Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Eylül 2005, 70 sayfa Bu çalışmada, iki dişli ligant olan 6-ferrosenil-2,2'-bipiridin, lithiye ferrosen ve bipiridin tepkimesiyle hazırlandı. Molekül, 'H, 13C- NMR, HMQC ve UV-Vis teknikleri yardımıyla tanımlandı. Daha sonra bu iki dişli ligant, pentakarbonil(bistrimetilsililetin)tungsten(0) ile tepkimeye sokuldu. Diklorometanda gerçekleştirilen ligant yerdeğiştirme tepkimesi, tetrakarbonil(6-ferrosenil-2,2'-bipiridin)tungsten(0) kompleksinin oluşumu ile sonuçlandı. Bu yeni kompleks, çözelti ortamından izole edilip saflaştırıldı ve elemental analiz, ÎR, UV-Vis, MS, ^ ve 13C- NMR spektroskopileri ile tam olarak tanımlandı. Hekzakarbonilkrom(O) da bir CO ligantmın THF içinde fotolitik yerdeğiştirmesiyle elde edilen pentakarbonil(THF)krom(0) ile 6- ferrosenil-2,2'-bipiridin ligantuıuı yerdeğiştirme tepkimesinden de tetrakarbonil(6-ferrosenil-2,2l-bipiridin)krom(0) kompleksinin oluştuğu vigözlendi. Fakat tetrakarbonil(6-ferrosenil-2,2'-bipiridin)krom(0) kompleksi kolon kromatografisi ile izole edilemedi. 6~ferroseniI-2,2'-bipiridin bileşiğinin ve tetrakarbonil(6-ferrosenil-2,2'- bipiridin) tungsten(O) kompleksinin elektrokimyası dönüşümlü voltametri ve UV-Vis spektroskopi ile kombine edilmiş sabit potansiyel elektrolizi ile çalışıldı. Ligant için dönüşümlü voltametride bipiridine ait bir tersinir indirgenme ile ferrosene ait bir tersinir yükseltgenme gözlendi. Komplekste ise, bir tersinir indirgenme, bir tersinir yükseltgenme ve iki tersinmez yükseltgenme gözlendi. Tersinir indirgenmenin bipiridine, iki tersinmez yükseltgenmenin tungstene ve tersinir yükseltgenmenin demir atomuna ait olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF TETRACARBONYL[6-FERROCENYL-2,2'-BIPYRIDINE]TUNGSTEN(0) COMPLEX Edinç, Pelin M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr September 2005, 70 pages In this study, a bidentate ligand, 6-ferrocenyl-2,2'-bipyridine, was prepared by the reaction of lithiated ferrocene with bipyridine. The ligand was identified by !H, 13C- NMR and HMQC and UV-Vis spectroscopies. Then, bidentate molecule was reacted with pentacarbonylbis- (trimethylsilylethyne)tungsten(0). The ligand substitution reaction in CH2CI2 yielded the new complex, tetracarbonyl(6-ferrocenyl- 2,2'bipyridine)tungsten(0). The isolated and purified complex was fully characterized by elemental analysis, IR, UV-Vis, MS, !H and 13C- NMR spectroscopies. Teü"acarbonyl(6-ferrocenyl-2,2'bipyridine)chromium(0) was also formed by ligand substitution reaction of 6-ferrocenyl-2,2'-bipyridine with ivpentacarbonyl(THF)chromium(0) which was prepared by photolytic substitution of CO from hexacarbonyl chromium(O) in THF. However, tefracarbonyl(6-feirocenyl-2,2^ipyridine)chromium(0) could not be isolated by column chromatography. Electrochemistry of 6-ferrocenyl-2,2'-bipyridine and tetracarbonyl(6- ferrocenyl-2,2'bipyridine)tungsten(0) was studied by cyclic voltammetry and controlled potential electrolysis combined with UV-Vis. The ligand exhibits a reversible reduction and a reversible oxidation belonging to bipyridine and ferrocene moieties, respectively. One reversible reduction, two irreversible oxidation and a reversible oxidation were observed for tetracarbonyl(6- ferrocenyl-2,2'bipyridine)tungsten(0). The reversible reduction was attributed to bipyridine whereas two irreversible oxidations were assigned to tungsten centers and reversible oxidation to iron center.