Numerical, analytical and experimental analysis of indentation
Çukuriz basma yönteminin numerik, analitik ve deneysel olarak incelenmesi
  1. Tez No: 167324
  2. Yazar: NAGİHAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çukuriz Basma, Sonlu Eleman Yöntemi, Üst Sınır Yöntemi, Çukuriz Basma Testleri, Indentation, Finite Element Method, Upper Bound Method, Indentation Tests IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
oz ÇUKURIZ BASMA YÖNTEMİNİN NÜMERİK, ANALİTİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Topçu, Nagihan Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya Şubat 2005, 163 Sayfa Çukuriz basma pratik ve kolay bir yöntem olduğu için malzeme karakterizasyonunda tercih edilen bir metoddur. Bu tez çalışmasının tememl amacı metallerin anizotropik özelliklerinin çukuriz basma testleriyle belirlenmesidir. Sonlu eleman analizlerinde ve çukuriz basma testlerinde kullanılan zımbanın temel özelliği bu işleme özgün olmasıdır. Tez, zımba geometrisinin optimizasyonu, sonlu eleman analiziyle sürtünme katsayısının, çoklu çukuriz basmanın, zımbanın eğilmesinin ve numunenin sıkıştırılmasının çukuriz basmada kuvvet-ilerleme eğrilerine etkisi üzerine çalışmalar içermektedir. Bu çalışma aym zamanda malzemenin anizotropik özelliğinin gösterilmesinde gerekli olduğu görülen basma testierinin sonlu eleman analizlerini içermektedir. Sıkıştırma testlerine ek olarak çekme testleri de çukuriz basma testlerine referans elde etmek amacıyla yapılmıştır. Bir yandan analitik bir çözüm yöntemi olan üst sınır yöntemi düzlemsel genlemeli çukuriz basma varsayımına dayanarak uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL, ANALYTICAL AND EXPERIMENTAL ANALYSIS OF INDENTATION Topcu, Nagihan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman Tekkaya February 2005, 163 Pages Indentation is a practical and easy method, therefore, is a preferred method of material characterization. Main aim of this thesis study is to determine anisotropic properties of metals by indentation tests. The basic property of the indenter used in the finite element analyses and experiments is that it is specific to this process. Thesis includes studies on optimization of the indenter geometry, analyses of effects of friction coefficient, multiple indentations, tilting of the indenter and clamping of the specimen on force-displacements curves during indentation by finite element analyses. This study also includes finite element analyses of compression tests where these experiments have been necessary to prove anisotropic behavior of the specimen material. In addition to compression, tension tests are done to have a reference for indentation tests. On the other hand, the upper bound method which is an analytical solution is applied on the assumption of plane strain indentation.