Mechanical properties of CFRP anchor dowels
CFRP ankrajların mekanik özellikleri
  1. Tez No: 167336
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞURHAN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme, (CFRP), yapıştırılmış ankraj, kayma gerilmesi modeli, CFRP ankrajları, Strengthening, Carbon Fiber Reinforced Polymer (CFRP), Bonded Anchor, Bond Model, CFRP Anchor Dowel
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Türkiye'de çok sayıda betonarme bina yeterli yanal rij itliğe sahip olmadığından ya ağır hasara uğramış ya da yıkılmıştır. Bu tür binaların davranışlarını iyileştirmek ve yıkılmalarını önlemek için betonarme binalardaki bazı taşıyıcı elemanların onarılması ve/veya güçlendirilmesi gerekmektedir. Uygulanan güçlendirme tekniklerinden birisi betonarme binalardaki tuğla duvarların üzerine karbon fiber takviyeli polimer (CFRP) tabaka kaplamaktır. Bu tarz güçlendirme tekniklerinde kullanılan CFRP tabakanın taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan elemanlara bağlantısı CFRP ankrajlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, hazırlanan deney düzeneği yardımıyla kullanılan CFRP ankrajların betondan çekme dayanımı belirlenecektir. Bu çalışmada belirlenen parametreler beton dayanımı, ankraj derinliği, ankraj deliğinin çapı ve uygulanan CFRP tabakanın kalınlığıdır.
Özet (Çeviri)
Due to inadequate lateral stiffness, many reinforced concrete buildings are highly damaged or collapsed in Turkey after the major earthquake. To improve the behavior of such buildings and to prevent them from collapse, repair and/or strengthening of some reinforced concrete elements is required. One of the strengthening techniques is the use of CFRP sheets on the existing hollow brick masonry infill. While using the CFRP sheets their attachment to both structural and non-structural members are provided by CFRP anchor dowels. In this study, by means of the prepared test setup, the pull-out strength capacities of CFRP anchor dowels are measured. The effects of concrete compressive strength, anchorage depth, anchorage diameter, and number of fibers on the tensile strength capacity of CFRP anchor dowel are studied.