Detection of genetically modified potatoes by the polymerase chain reaction (PCR)
Genetik olarak değiştirilmiş patateslerin polimeraz zincir reaksiyonu ile tanısı
- Tez No: 167335
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANDAN GÜRAKAN, DR. REMZİYE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: genetik modifikasyon, patates, polimeraz zincir reaksiyonu, sentetik cry3 A vıı, Genetic modification, potato, PCR, detection, synthetic cry3 A
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz GENETİK OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞ PATATESLERİN POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU İLE TANISI Abubaker Muwonge Yüksek Lisans Biyoteknoloji Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. G. Candan Gürakan Yardımcı tez yöneticisi: Dr. Remziye Yılmaz Ocak 2005, 95 sayfa Pekcok sayıda önemli ürün böcek ve virüs direnci gibi tarımsal açıdan önemli genlerle genetik olarak modifiye edilmiştir. Genetik olarak değiştirilmiş gıdaların pazardaki sayısı artmaya devam ettikçe, hızlı GMO tam yöntemlerinin geliştirilmesine duyulan ihtiyaç göz ardı edilemez. Bu çalışma Türkiye de gıda pazarında gentik olarak değiştirilmiş patates olup olmadığını araştırmak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Farklı yerlerden 30 numume toplanmıştır. DNA bazlı metot kullanılarak patates örnekleri 35S promotor, nos terminator, neomisin fosfotransferaz (nptll) geni bölgelerinin ve tüm onaylı Newleaf transgenik patates hatlarında bulunan genel transgenik gen olan sentetik cry3A genin varlığı incelenmiştir. vıBu çalışmanın deneysel tasannu Newleaf böcek direnci hatlarının bulunması amacım taşımaktadır. 11 örnekte en azandan bir genetik element bulunmuştur. Ankaradan alınan örnek R'ın Newleaf böcek direnci taşıdığı tespit edilmiştir. 35S promotor bölgesinin M3, 14 ve Fİ örneklerinde bulunamaması nedeniyle, bu örneklerin Newleaf virüs ve böcek direnç (Newleaf Plus veya Newleaf Y) hatlarına ait olabileceği ileri sürülmüştür. H2, Z2 ve D örneklerinde Nos terminator bölgesi bulunamamasına rağmen, bu örneklerde çoğaltılan cry3A fragmantının Newleaf hatlarında bulunan sentetik cry3 A bölgesine ait olduğu kamtalanmıştır. Genetik modifiye patateslerde Basillus thuringiensis tenebrionis (Btt) doğal genini çoğaltamayan spesifik primerlerle sentetik cry3A geni tanısı yapılmıştır. Buna ek olarak sentetik cry3A' nın polimeraz Zincir reaksiyonu (PZR) ürünlerinin özel yapısı hem DNA sekanslama ve kesici enzimler yoluyla doğrulanmıştır. Sonuçlarımız genetik modifiye Newleaf patateslerin Türkiye de yiyecek marketlerinde bulunduğunu göstermektedir. Akredite laboratuvarlar tarafından yürütülecek ileri çalışmalar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTION OF GENETICALLY MODIFIED POTATOES BY THE POLYMERASE CHAIN REACTION (PCR) Abubaker Muwonge M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. G. Candan Gürakan Co-supervisor: Dr. Remziye Yılmaz January 2005, 95 pages Quite a number of important crops have been genetically modified with genes for agronomically important traits, such as insect and viral resistance. As the numbers of genetically modified foods continue to increase on the market, the need for rapid development of GMO detection methods is indispensable. This study was carried out to detect if genetically modified potatoes exist on food market in Turkey. Thirty samples from different places were collected. Using a DNA based PCR method, potato samples were examined for the presence of 35S promoter, Nos terminator, neomycin phosphotransferase (nptll) genes, and synthetic cry3A gene which is the general transgene in all approved Newleaf transgenic potato lines. The experimental design of this study was to detect Newleaf insect resistant lines. In 1 1 samples at least one genetic element was detected. Sample R from Ankara has shown to be belonging to Newleaf insect resistant lines. Since 35S promoter was not IVdetected in samples M3, 14 and Fl, it is proposed that they are belonging to Newleaf virus and insect resistant lines (Newleaf plus or Newleaf Y). Although Nos terminator was not detected in samples H2, Z2 and D, cry3A fragments amplified in those samples have been verified that they are from the synthetic cry3 A regions of Newleaf lines. The detected synthetic cry3A gene in GM potatoes was amplified by specific primers, which cannot amplify Bacillus thuringiensis tenebrionis natural cry3A gene. In addition, the authenticity of the synthetic cry3A PCR products were confirmed by both sequencing and restriction digestions. Our results showed that genetically modified Newleaf potatoes exist in food market in Turkey. Further studies by accredited laboratories are strongly recommended.