Signal reconstruction from nonuniform samples
Düzgün olmayan örneklerinden sinyal yapılandırması
- Tez No: 167337
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TEMEL ENGİN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düzgün olmayan, örnekleme, yeniden yapılandırma vıı, nonuniform, sampling, reconstruction
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Öz DUZGUN OLMAYAN ÖRNEKLERİNDEN SİNYAL YAPILANDIRMASI Serdaroğlu, Bülent Master, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Temel Engin Tuncer Ocak 2005, 91 sayfa Örnekleme ve yeniden yapılandırma, sinyal teorisi tarihinin başından bu yana uygulanan en temel sinyal işleme operasyonlarındandır. Düzgün örnekleme sonuçta ulaşılan matematik basit olduğu için klasik olarak incelenmiştir. Ancak öyle durumlar mevcuttur ki sinyallerin düzgün olmayan örneklenmesi ve bu örneklerden yeniden üretilmesi gerekebilmektedir. Temelde iki çeşit interpolasyon metodu mevcuttur, bunlardan ilki deterministik bir modele göre interplolasyon yaparken ikincisi ise stokastik bir modele göre interpolasyon yapmaktadır. Bu tezde,deterministik bir modele göre işleyen, düzgün olmayan örneklemenin ve interpolasyonun en temel yönleri, spesifik düzgün olmayan örnekleme algoritmaları kullanılarak, muhtemel birçok açıdan analiz ve test edildi, interpolasyon doğruluğu, işlemsel verimlilik ve gürültüye karşı dayanıklılık düzgün olmayan örnekleme algoritmalarının test edilmesi için kullanılan üç temel kriterdir. Bu tezde Yen tarafından önerilen, dört klasik kapalı hal interpolasyon algoritması tartışılıp uygulandı. Bu algoirtmalar, sözü edilen kriterler ışığında, birçok şart altında, interpolasyon kalitelerini ve gürültü ve sinyal tipine karşı dayanıklılıklarını tanımlamak için tartışılıp test edildi. Ayrıca düzgün olmayan vıörneklerden verimli bir şekilde interpolasyon yapabilmeyi sağlayan filtre bankası yöntemi tanıtılıp tartışıldı. Bu yöntem uygulanıp, verimlilik ve ortaya çıkan filtre karakteristikleri gözlemlendi. Yen'in algoritmalarına ek olarak, gürültü dayanıklılığı ve interpolasyon doğruluğu arasında optimal bir seçim yaptığım öne süren bir arayol algoritması, daha once tanıtılan interpolatörler ile kıyaslamak için tanımlanıp simüle edildi. Gürültü dayanıklılığı testlerinin sonucunda, Yen'in periyodik düzgün olmayan örnekleme olarak bilinen, üç numaralı algoritması, hem doğruluk hem de dayanıklılık açısından diğer interpolatörlere kıyasla mükemmel olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIGNAL RECONSTRUCTION FROM NONUNIFORM SAMPLES Serdaroğlu, Bülent M.S., Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor : Assoc. Dr. Temel Engin Tuncer January 2005, 91 pages Sampling and reconstruction is used as a fundamental signal processing operation since the history of signal theory. Classically uniform sampling is treated so that the resulting mathematics is simple. However there are various instances that nonuniform sampling and reconstruction of signals from their nonuniform samples are required. There exist two broad classes of reconstruction methods. They are the reconstruction according to a deterministic, and according to a stochastic model. In this thesis, the most fundamental aspects of nonuniform sampling and reconstruction, according to a deterministic model, is analyzed, implemented and tested by considering specific nonuniform reconstruction algorithms. Accuracy of. reconstruction, computational efficiency and noise stability are the three criteria that nonuniform reconstruction algorithms are tested for. Specifically, four classical closed form interpolation algorithms proposed by Yen are discussed and implemented. These algorithms are tested, according to the proposed criteria, in a variety of conditions in order to identify their performances for reconstruction quality and robustness to noise and signal conditions. Furthermore, a filter bank approach is discussed for the interpolation from nonuniform samples in a computationally efficient manner. This approach is IVimplemented and the efficiency as well as resulting filter characteristics is observed. In addition to Yen's classical algorithms, a trade off algorithm, which claims to find an optimal balance between reconstruction accuracy and noise stability is analyzed and simulated for comparison between all discussed interpolators. At the end of the stability tests, Yen's third algorithm, known as the classical recurrent nonuniform sampling, is found to be superior over the remaining interpolators, from both an accuracy and stability point of view.