An implementation on use of handheld technologies in medical research areas: Health habits and history questionnaire on a pocket PC
Tıp alanında taşınabilir teknolojilerin kullanımı hakkında bir uygulama: Cep bilgisayarında beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı anketi
- Tez No: 167361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE BAYKAL, PROF. DR. REFİK BURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Cep Bilgisayarı, Mobil Anket, Tıbbi Araştırma Alam vıı, Medical Research, Mobile Questionnaire, Pocket PC
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz TIP ALANINDA TAŞINABİLİR TEKNOLOJİLERİN KULLANIMI HAKKINDA BÎR UYGULAMA: CEP BİLGİSAYARINDA BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE YAŞAM TARZI ANKETİ Kıymaç, H. Esin Yüksek Lisans, Bilişim Sistemleri Tez Yöneticisi: Doç Dr. Nazife Baykal Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Refik Burgut Ocak 2005, 108 sayfa Bilimsel araştırmaların birçoğunda veri toplamak, araştırmaya dahil edilen bireyler ile yüz yüze görüşmeyi ve bu bireylere anket uygulamayı gerektirmektedir. Anket uygulamak için iki yöntem vardır, birincisi kağıt tabanlı yapılmakta ikincisi ise elektronik aygıtların kullanımım gerektirmektedir. Kağıt tabanlı anket uygulamalarında anket doldurma sürelerinin uzunluğu, yüksek maliyet ve anketin doldurulması ve elektronik ortama aktarılması sırasında yapılması muhtemel hatalar gibi dezavantajlar ortaya çıkacaktır. Buna karşın, elektronik olarak gerçekleştirilen vıuygulamada maliyetin düşüklüğü, uygulama süresinin kısalması, verilerde kayıt doğruluğunun artışı ve sonuçların hızlı bir şekilde elde edilmesi önemli avantajlar sağlamaktadır. Anketlerin yapılacağı mekanlar dikkate alındığında ise ulaşım ve ağ altyapısı sorunları ortaya çıkmaktadır. Bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler taşınabilir (mobil) sistemlerin hayatımızın her alanına girmesini sağlamıştır. Birçok araştırmacı da çalışmalarında bu teknolojilerin kullanımını tercih etmeye başlamıştır. Veri toplamak için kullanılan anketlerin taşınabilir elektronik cihazlar yardımıyla yapılması kağıt tabanlı yönteme göre hem daha kullanışlı ve hem de daha ucuz bulunmaktadır. Bu çalışmada“Ulusal Kanser Enstitüsü”(National Cancer Institute, USA) tararından hazırlanan ve halen kağıt tabanlı olarak uygulanmakta olan“beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı”ile ilgili bir anketin, cep bilgisayarlarına uyarlanması yapıldı. Bu uyarlamanın Çukurova bölgesinde önümüzdeki yıl veya yıllarda yapılması planlanan bir saha araştırmasında uygulanması düşünülmektedir. Çalışmamızın gelecekte benzer çalışmalarda da cep bilgisayarlarının kullanımına ışık tutacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IMPLEMENTATION ON USE OF HANDHELD TECHNOLOGIES IN MEDICAL RESEARCH AREAS: HEALTH HABITS AND HISTORY QUESTIONNAIRE ON A POCKET PC Kıymaç, H. Esin MSc, Department of Information Systems Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nazife Baykal Co-Supervisor: Prof. Dr. Refik Burgut January 2005, 108 pages In most of the studies, face to face interviews are required with individuals for data collection and hence to apply questionnaires. There are two methods for applying the questionnaire; the paper-based and the electronic method. The paper-based method takes time and is of a high cost to the researchers. Because of writing/reading based errors, this method may cause inaccuracy in collected data. On the contrary, conducting questionnaires in electronic environment procures savings in cost and time, improves data accuracy, gives faster results, and increases efficiency. ivHowever, in this method some problems may arise in surveys conducted in urban areas, i.e. problems related to communication and network infrastructure. Nevertheless, advances in Information Technologies provide mobile data collection and computing, and hence they have become a significant place in every part of our life. Many researchers have begun to prefer using these developing technologies in their studies since using mobile devices in conducting health surveys is more useful and economical than the paper-based questionnaires. In this thesis, we have developed a mobile device-based questionnaire, which is an adaptation of the one used by the National Cancer Institute of USA in paper-based form. In other words, in this work the“Health Habits and History Questionnaire”has been adopted to the pocket PCs. It is planned to be used for an ongoing epidemiological study in Çukurova region. We hope that this study will be an example for the similar studies in the future.