Türkiye'de Rum-Yunan tedhiş ve terör hareketleri (1919-1923)
The terror movements of Greek-Ionian in Turkey (1919-1923)
  1. Tez No: 167366
  2. Yazar: SALİM GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BETÜL ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Yunanistan, Megali idea, Türk Katliamı, Uluslararası Tahkik Heyeti, Terrorism, Greece, Megali Idea, Turkish Massacre, The International Investigation Commission
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 378
Özet
ÖZET Terörizm, kolaylıkla tanımlanabilen bir olgu değildir, bir çok farklı şekillerde ortaya çıkması, farklı tanımların yapılmasına neden olmaktadır. Terörizm, geniş bir çerçevede, hafif ya da aşın bir şekilde ortaya çıkan, sosyo-politik bir rahatsızlık olarak da değerlendirilebilir, ancak tek bir nedenle ortaya çıkan rahatsızlık değildir. Terörizm, belli siyasal hedeflere ulaşmayı amaçlar. Terörist eylemler, devletler ve siyasal grupların ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde aralarındaki güç dağılımım değiştirmeye çalışır. Terörizmin amacının siyasal bağımsızlık kazanmak, belli bir ideolojiyi yaymak olması, onun bu en temel niteliğini değiştirmez. Bu çalışma, 1919-1923 yıllan arasında Türkiye'de Rum- Yunan terör hareketleri ile ilişkilidir. Diğer taraftan siyasal bir organizasyon olarak kurulduktan soma zamanla Megali Idea adlı kendi emperyalizmini yaratan Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik yayılmacı düşünce ve bu yöndeki çabaları çalışmanın amaçları arasında yer almıştır. İzmir'in işgali, Yunan yöneticileri tarafından Megali İdea'nın sembolik ilk adımı alarak görülmüştür. İşgal, daha önce Mora Yarımadası'nda ve Balkanlar'da gerçekleştirildiği gibi büyük bir Türk katliamını beraberinde getirmiştir. Nitekim, Yunanistan kuvvetleri, İzmir'e çıkar çıkmaz Türklere karşı büyük bir katliama girişmiştir. Yunanistan'ın Megali idea adlı ütopik amaçlarla Türkiye'ye yönelik saldırgan politikası ve kendi tarihsel çıkarlarım Yunanistan'ın ihtirasları üzerine inşa eden Avrupalı emperyalist güçlerin çabalarının başarılı olamayacağı, çalışmamızda da yer alan tarihsel gerçeklerle bir kez daha görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Terrorism is not phenomenon which could easily be defined. It can appear in many different kinds of forms, and it can be defined in manyways. It can also be seen in a larger perspective as a socio-political disease, manifesting itself gravely or slightly. Terrorism aims at attaining certain political goals. Terrorist actions strive to alter the distribution of power between and among the states and political groups at national, regional and international levels. The fact that the objective of terrorism would be to gain political independence, or to disseminate certain ideologies, does not change its fundamental attribute. This work is related“The Terrorist Movements of Grek-Ionian in Turkey (1919- 1923) ”. Therefore, this work focuses on the propagative (expansionist) idea the efforts of the rulers in Greece over Turkey, who created their own imperialism Megali Idea, after a political organization had been set up. The invasion of Smyrna, had been seen symbolically by the administrations in Greece, as the first step of the Megali Idea. The invasion of İzmir, brought together a great massacre of the Turks, as it was in Mora peninsula and the Balkans before. As a matter of fact, immediately after landing of the Grek forces in Smyrna, they promptly started a great massacre against Turks. It has been once more observed, by the historical facts, that take place, in this work, that the efforts of the imperialist powers in Europe, which construct their attacking politics and their historical interests, over the desires of the administrators in Greece, for the utopic purposes named Megali Idea, of the administrators in Greece, directed towards Turkey, will never be succesfull.