Special index retrieval mechanism for ontology based medical domain search engines
Ontoloji tabanlı bir tıb arama motoru için özel dizinleme ve sonuç döndürme yapısı
- Tez No: 167365
- Danışmanlar: PROF.DR. NAZİFE BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Döndürme, Devrik Dizinler, Ontoloji Tabanlı Arama Motorları, Arama Motorları, Vektör Boşluk Modeli, Information Retrieval, Inverted Index, Ontology Based Search Engines, Search Engines, Vector Space Model. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enformatik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Bölümü
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öz ONTOLOJİ TABANLI BİR TIB ARAMA MOTORU İÇİN ÖZEL DİZİNLEME VE SONUÇ DÖNDÜRME YAPISI KUBİLAY, Mustafa Yüksek Lisans, Bilişim Sistemleri Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Nazife BAYKAL Eylül 2005, 98 sayfa Bu tez ontoloji tabanlı bir tıbbi alan internet arama motoru için dizin ve bilgi döndürme yapılarım konu alır. İlk olarak, dizinleme ve bilgi döndürme teknikleri ele alınmıştır. Daha sonra, gerekli olan dizin ve bilgi döndürme yapılan tartışılmıştır. İşlevsel gereksinimler belirlenmiş ve sistem gerçekleştirilmiştir. Son olarak, sistemin olumlu ve olumsuz tarafları test edilmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECIAL INDEX AND RETRIEVAL MECHANISM FOR ONTOLOGY BASED MEDICAL DOMAIN SEARCH ENGINES KUBİLAY, Mustafa M.S., Department of Information Systems Supervisor: Assoc. Prof. Nazife BAYKAL September 2005, 98 pages This thesis focuses on index and retrieval mechanism of an ontology based medical domain search engine. First, indexing techniques and retrieval methods are reviewed. Then, a special indexing and retrieval mechanism are introduced. This thesis also specifies the functional requirements of these mechanisms. Finally, an evaluation is given by indicating the positive and negative aspects of mechanisms.