Probablistic assessment of liquefaction-induced lateral graund deformations
Sıvılaşma sebepli yanal zemin yayılmalarının olasılıksal değerlendirilmesi
  1. Tez No: 167372
  2. Yazar: WA'EL MOHAMMAD KH. AL BAWWAB
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖNDER KEMAL ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depremler, yanal yayılma, maksimum olabilirlik, doğrusal olmayan regresyon, güvenirlik değerlendirmesi, zemin sıvılaşması. vıı, Earthquakes, lateral spreading, maximum likelihood, nonlinear regression, reliability assessment, soil liquefaction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz SIVILAŞMA SEBEPLİ YANAL ZEMİN YAYILMALARININ OLASILIKSAL DEĞERLENDİRİLMESİ Al Bawwab, Wa'el Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. K. Önder Çetin Kasım 2005, 125 sayfa Zemin sıvılaşması ve sıvılaşmadan kaynaklanan yanal zemin yayılmaları, sismik aktiviteler sırasında ve sonrasındaki kritik etkisi ve yıkıcı doğasından dolayı, son kırk yıllık dönemde geoteknik deprem mühendisliği alanında önem kazanan bir konu olmuştur. Bu doktora çalışmasının amacı, sıvılaşmadan kaynaklanan yanal zemin yayılmalarının belirlenebilmesi amacıyla olasılık ve deterministik esaslı yarı ampirik yöntemlerin geliştirilmesidir. Bu çalışma, kapsamı 3 ana ana aşamayı içermekte olup, bunlar: i) mevcut deprem vaka örneklerinden yararlanılarak sıvılaşmaya bağlı zemin oturmalarına ilişkin veri derlenmesi, ii) tanımlayıcı geometrik, geoteknik, sismolojik ve olasılık esaslı parametrelerin belirlenmesi, ve iii) derlenen yanal zemin yayılması vaka örneklerini en iyi şekilde açıklayan yan ampirik olasılık esaslı modellerinin geliştirilmesi için ileri olasılık değerlendirme yöntemlerinin kullanılmasıdır. Bu çalışmada kullanılacak vaka örneklerinden oluşan veri tabam; veri kalitesi ve eksiksizlik ölçütlerine göre dikkatlice araştırıldıktan sonra, 18 farklı depremden derlenen sıvılaşma kökenli veri sayısı 526'ye düşürülmüştür. Yeni olasılık modelleri maksimum olabilirlik, doğrusal ve doğrusal olmayan regresyon analiz teknikleri kullanılarak ve i) saha sınır koşullan, ii) sismik zemin sıvılaşmasının tetiklenmesi, VIiii) deprem sırasında etkiyen atalet kuvvetleri ve iv) deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında etkiyen yerçekimi kuvvetlerinin sıvılaşmaya bağlı yanal zemin yayılması olayına etkileri göz önünde bulundurularak geliştirilmiştir. Maksimum olabilirlik yöntemi çerçevesinde model hatası, tanımlayıcı değişkenlerin kesin olmayan tahminlerinden kaynaklanan hatalar ve parametre belirsizliklerini de içeren değişik kökenli hatalar ayrı ayrı belirtilmiştir. Sonuçta serbest yüzeyi olan ve olmayan eğimli sahalar ile serbest yüzeyi olan düz sahalar için geliştirilen modeller sıvılaşmadan kaynaklanan yanal zemin deformasyonlarının tahmininde varolan belirsizlikleri modelleyebilmektedir. Ayrıca, yeni olasılık modelleri performansa dayalı çözümleme metotları olarak ta önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBABILISTIC ASSESSMENT OF LIQUEFACTTON- INDUCED LATERAL GROUND DEFORMATIONS Al Bawwab, Wa'el Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. K. Önder Çetin November 2005, 125 pages Due to its critical impact and significant destructive nature during and after seismic events, soil liquefaction and liquefaction-induced lateral ground spreading has been an increasingly important topic in the geotechnical earthquake engineering field during the past four decades. The aim of this research study is the development of both probabilistically and deterministically based semi-empirical methods for the assessment of liquefaction-induced lateral ground spreading. The scope of this research study includes three main stages: i) the compilation of liquefaction-induced lateral ground spreading data from available earthquake case histories, ii) the identification of the descriptive group of geometrical, geotechnical, seismological, and probabilistic descriptive variables, and iii) the employment of advanced probabilistic assessment techniques for the purpose of developing semi- empirical probabilistic models that best explain the compiled lateral ground spreading case histories. After careful filtering of the compiled lateral spreading case histories for data quality and completeness points of views, the number of case histories used for this study is reduced down to 526 liquefaction-induced lateral ground spreading data points, IVcompiled from eighteen different earthquakes. By employing maximum likelihood, as well as linear and nonlinear regression assessment techniques, new sets of probabilistic models are developed addressing the effects of: i) site boundary conditions, ii) seismic soil liquefaction triggering, iii) inertial forces acting during the earthquake, and iv) gravitational forces acting before, during, and after the earthquake on the liquefaction-induced lateral ground spreading phenomenon. Within the maximum likelihood framework, different sources of uncertainties including the model error, errors due to inexact estimations of the descriptive variables were addressed individually. The resultant models were developed for sloping sites with and without free-face, and level sites with free-face boundary conditions enabling to model all sources of uncertainties in the estimation of the magnitude of seismic liquefaction-induced lateral ground deformations. The new probabilistic models were also introduced as a performance-based analysis tool.