Profit oriented disassembly line balancing
Kar amaçlı demontaj hatlarının dengelenmesi
  1. Tez No: 167375
  2. Yazar: FATMA TEVHİDE ALTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER, PROF. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kar Amaçlı Kısmi Demontaj, Hat Dengelenmesi, Yeniden Üretim, Profit Oriented Partial Disassembly, Line Balancing, Remanufacturing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalışmada kar amaçlı kısmi demontaj hatlarının dengelenmesi problemi incelenmektedir. Bu problemde seçilen demontaj operasyonları sıralı bir istasyon dizisine atanırken, operasyonların öncelik sırası sağlanıp kar enbüyüklenmektedir. Bu amaçla problemin iki versiyonu incelenmektedir. Çevrim başına karın enbüyüklenmesi probleminde (PC), verilen demontaj operasyon süreleri ve maliyetleri, parça talepleri ve gelirleri, ve istasyon maliyetleri doğrultusunda, tek bir demontaj çevrimi için kar enbüyüklenmektedir. PC problemi için karmaşık tam sayılı programlama formülasyonumuzu baz alan sezgisel bir çözüm yöntemi önerilmektedir. Tüm planlama dönemindeki karın enbüyüklenmesi probleminde (PH), planlama dönemi her biri kendi hat dengesi ve çevrim süresi olan ardışık zaman aralıklarına bölünmektedir. Demontaj sistemlerinin kendine has doğasını yansıtan sökülecek ürün sayısının kısth. olması, sistemde kısmi olarak sökülmüş ürünlerin varlığı ve farklı zaman aralıklarda kullanılan istasyon sayılarının dengelenmesi gibi konular da problem tanımında kapsanmaktadır. PH problemi birbirini takip eden çevrim başına kan enyükleme problemlerine ayrıştırılmakta ve benzer sezgisel yöntemler kullanılaraktan çözülmektedir. Her iki problem için de deneysel analizler yapılmakta ve sonuçlan raporlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we deal with the profit oriented partial disassembly line balancing problem which seeks a feasible assignment of selected disassembly tasks to stations such that the precedence relations among the tasks are satisfied and the profit is maximized. We consider two versions of this problem. In the profit maximization per cycle problem (PC), we maximize the profit for a single disassembly cycle given the task times and costs, part revenues and demands and station costs. We propose a heuristic solution approach for PC based on the liner programming relaxation of our mixed integer programming formulation. In the profit maximization over the planning horizon problem (PH), the planning horizon is divided into time zones each of which may have a different disassembly rate and a different line balance. We also incorporate other issues such as finite supply of discarded product, subassembly and released part inventories availability, and smoothing of the number of stations across the zones. PH is decomposed into a number of successive per cycle problems, which are solved by a similar heuristic approach. Computational analysis is conducted for both problems and results are reported.