Elucidation of R gene mediated yellow rust disaesa resistance mechanism in wheat by dual bait yeast two-hybrid analysis
Buğdayda R geni ile kontrol edilen sarı pas hastalığı dirençlilik mekanizmasının maya ikili hibrid yöntemi ile aydınlatılması
- Tez No: 167390
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Maya ikili hybrid analizi, YrlO, Rad6, hastalık direçliliği, buğdayda sarı pas. vıı, Yeast two-hybrid analysis, YrlO, Rad6, disease resistance, wheat yellow rust
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
oz BUĞDAYDA R GENİ İLE KONTROL EDİLEN SARI PAS HASTALIĞI DİRENÇLİLİK MEKANİZMASININ MAYA İKİLİ HİBRİD YÖNTEMİ İLE AYDINLATILMASI Yıldırım, Figen Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülay Özcengiz Ağustos 2005, 272 sayfa Puccinia striiformis Westend. f. sp. tritici Eriksson tarafından oluşturulan sarı pas, buğdayın en ölümcül yaprak hastalıklarından biridir. Bu çalışmanın amacı buğdayda pas enfeksiyonuna karşı oluşan dirençlilik alt sinyal mekanizmasının aydınlatılması, böylece dirençlilik mekanizmasında rol alan genlerin anlaşılmasıdır. Çalışmada kullanılan, maya ikili-hibrid analizi hücre içinde protein-protein etkileşimlerini saptamak için en kuvvetli yöntemlerden biridir. Çalışmada yem olarak kullanılan proteinler; i) YrlO sarı pas dirençlilik geninin parçaları, ii) R geni ile kontrol edilen sinyal mekanizmasında kritik rolü olduğu düşünülen Rad6 geni, iii) vıprogramlanmış hücre ölümü ile ilişkili aktivitesi bulunan WD40 tekrarı içeren proteinler ile homoloji gösteren ve henüz fonksiyonu bilinmeyen WR5 gen parçasıdır. Bu yem proteinleri kullanılarak maya av kütüphanesinin taranması sonucunda; programlı hücre ölümü ile ilişkili fonksiyonları bulunan proteinler (SRP72, PORİ, CSE1), stres koşullarında translasyon başlangıcını kontrol eden proteinler (Gcn2p, Eaplp), fosforilasyon (SKY1) ve defosforilasyon (GAC1) aktivitesi gösteren proteinler, hücre döngüsü kontrolü ile ilişkili protein (FARI), oksidatif stres kontrolü ile ilişkili protein (OXR1), protein parçalanmasını kontrol eden protein (TOMİ), protein katlanması ile ilgili protein (CPR7) ve hücrede iyon dengesi kontrolü ile ilişkili proteinler (PORİ, GAC1) saptanmıştır. Yapılan çalışmanın önemi i) buğday R geni ile yapılan ilk maya ikili hybrid analizi olması, ii) tahmin edilen fonksiyonlarda etkileşimlerin saptanması, iii) en önemlisi anahtar etkileşimlerin detaylı olarak incelenmesi için yeni çalışmalara olanak sağlaması, olarak özetlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELUCIDATION OF R GENE MEDIATED YELLOW RUST DISEASE RESISTANCE MECHANISM IN WHEAT BY DUAL BAIT YEAST TWO-HYBRID ANALYSIS Yıldırım, Figen Ph. D., Department of Biotechnology Supervisor : Prof. Dr.Mahinur S. Akkaya Co-Supervisor: Prof. Dr. Gülay Özcengiz August 2005, 272 pages Yellow rust, caused by Puccinia striiformis Westend. f. sp. tritici Eriksson is one of the most severe leaf diseases of wheat. Aim of this study is to illuminate the downstream signaling pathways upon incompetible infection of rust pathogen in wheat, thus to understand the genes involved in resistance mechanism. The strategy used is the dual bait yeast two-hybrid analysis which is the most powerful method for in vivo detection of protein-protein interactions. The bait proteins used are; the domains of YrlO yellow rust resistance gene, Rad6 gene which is considered to have a critical role in R gene mediated signaling pathway, and WR5 gene fragment which is an unknown IVprotein having homology to the WD40 repeat containing protein with apoptosis related activity Screening of a yeast prey library with these baits revealed proteins having mostly apoptosis related functions (SRP72, POR1, CSE1), translation initiation control in response to stress conditions (Gcn2p, Eaplp), phosphorylation (SKY1) and dephosphorylation activities (GAC1), cell cycle control (FARI), oxidative stress control (OXR1), protein degradation control (TOM1), protein folding control (CPR7) and ion homeostasis in the cell (POR1, GAC1). The significance of the study can be summarized as i) being the first yeast two hybrid analysis of a wheat R gene, ii) being able to detect interacting partners with anticipated functions, iii) most importantly, initiating further detailed analysis of the key interactors.