An investigation of the teaching-learning process based on multple intelligence theory in a high school biology course
Lise biyoloji dersinde çoklu zeka teorisine dayalı öğretme-öğrenme sürecinin incelenmesi
  1. Tez No: 167391
  2. Yazar: ARZU İRFAN PRESLEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Teorisi, Kolb' un Öğrenme Stilleri, Fen Eğitimi, Biyoloji Eğitimi, Canlıların Çeşitliliği ve Sınıflandırılması vıı, Multiple Intelligences Theory, Kolb's Learning Styles, Science Education, Biology Education, Diversity and Classification of Living Organisms
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 366
Özet
Öz LİSE BİYOLOJİ DERSİNDE ÇOKLU ZEKA TEORİSİNE DAYALI ÖĞRETME - ÖĞRENME SÜRECİNİN İNCELENMESİ Presley, Arzu İrfan Doktora, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Petek Aşkar Haziran 2005, 350 sayfa Bu çalışma çoklu zeka temelli öğretimin ve öğrenme stillerinin dokuzuncu sınıf öğrencilerinin biyolojiye karşı tutumları, biyoloji dersindeki başarılan, ve çoklu zekalarının bütününe etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu deneysel çalışma 2002-2003 eğitim-öğretim yılının 2. döneminde Ereğli Lisesinde uygulanmıştır. Çalışmanın örneklemini aynı öğretmenin girdiği iki ayrı dokuzuncu sınıfın 64 öğrencisi oluşturmuştur.“Canlıların çeşitliliği ve sınıflandırılması”ünitesini bu iki sınıftan deney gurubunda yer alan öğrenciler, çoklu zeka temelli öğretimle işlerken, kontrol gurubunda yer alan öğrenciler geleneksel öğretime göre işlemişlerdir. Veriler biyolojiye karşı tutum ölçeği, ünite basan testi, çoklu zeka ve öğrenme stilleri envanteri, öğrenciler ve öğretmenle gerçekleştirilen görüşmeler, ve deney gurubunun derslerinin gözlem sonuçlarından elde edilmiştir. Ölçme araçlarından elde edilen veriler MANCOVA ile analiz edilmiştir. İstatistiksel sonuçlar, öğrencilerin ön başarılan ve ön zekaları kontrol altında tutulduğunda, çoklu zekaya dayalı işlenişin öğrencilerin biyoloji dersine yönelik tutumları ve biyoloji dersindeki başarıları üzerinde anlamlı olumlu bir etkisi olduğunu ancak öğrencilerin çoklu zekalarının bütününü etkilemediğini vıgöstermektedir. Ek olarak, öğrencilerin öğrenme stillerinin öğrencilerin biyoloji dersine yönelik tutum, biyoloji dersindeki basan, ve çoklu zekalarının bütünü üzerinde hiçbir anlamlı etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Öğrenciler ve öğretmenle yapılan görüşmeler ve ders içi gözlemler çoklu zeka temelli eğitimin öğretme-öğrenme sürecine olumlu katkıları olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF THE TEACHING-LEARNING PROCESS BASED ON MULTIPLE INTELLIGENCE THEORY IN A HIGH- SCHOOL BIOLOGY COURSE Presley, Arzu İrfan Ph.D., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor : Prof. Dr. Petek Aşkar June 2005, 350 pages This study sought to investigate the effects of multiple intelligences based instruction (MIBI) and learning styles on ninth graders' attitudes toward biology, biology achievement, and overall multiple intelligences. This experimental research was conducted in the second term of 2002-2003 educational year in Ereğli high school. The sample involved in the study consisted of 64 students from the two different ninth grade classes taught by the same teacher. One class was assigned as the experimental group in which students were exposed to MIBI, whereas the other class was assigned as the control group in which students were exposed to traditional instruction in the unit of diversity and classification of living organisms. The data were obtained from attitudes toward biology scale, unit achievement test, multiple intelligences and Kolb's learning style inventories, interviews with the students and the teacher, and observations in the experimental classroom during the treatment. Multivariate Analysis of Covariance was used for the quantitative data obtained from measuring tools. Results indicated that there was a significant effect IVof MIBI on students' attitudes toward biology and biology achievement, but there was not any significant effect of MIBI on students' overall multiple intelligences. In addition, there was not any significant effect of the students' learning styles on their attitudes toward biology, biology achievement, or overall multiple intelligences. Moreover, interpretations of the interviews with the students and the teacher, and the observations of the experimental classroom indicated that MIBI had positive contributions on teaching and learning process.