Operational hydrological forecasting of snowmelt runoff by remote sensing and geographic information systems integration
Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemelrinin hidrolojik model tahminlerinde işlevsel kullanımı
  1. Tez No: 167402
  2. Yazar: AHMET EMRE TEKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL ŞORMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kar erimesi akış modeli (SRM), öntahmin, Yukarı Fırat Nehri, MODIS, NOAA vıı, Snowmelt runoff model (SRM), forecasting, Upper Euphrates River, MODIS, NOAA
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BÎLGİ SİSTEMLERİNİN HİDROLOJİK MODEL TAHMİNLERİNDE İŞLEVSEL KULLANIMI TEKELİ, Ahmet Emre Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ünal SORMAN Mayıs 2005, 226 sayfa Kar, insanlık tarihi boyunca en değerli ve vazgeçilemez doğal bir kaynak olan suyun önemli bir kaynağı olup, potanesiyel olarak depolanmış su rezervleridir. Fırat ve Dicle, Türkiye'de doğan ve ülkenin en büyük baraj lanna sahip olup, Suriye, İran, Irak ve Sudi Arabistan gibi su ihtiyacı fazla olan ülkelerden geçen en büyük iki sınır aşan sulanmızdır. Dağlık Doğu Anadolu bölgemizden ilkbahar ve yaz aylarında kar erimesinden gelen akımlar Fırat ve Dicle nehirlerimizin yıllık toplam akım hacminin yüzde 60 ile 70 ini oluşturmaktadır. Barajlarin optimum işletilmesi, enerji üretimini maksimum hale getirilmesi, taşkın engelleme çalışmaları ve su haklarının sağlıklı bir şekilde sağlanabilmesi için, Fırat ve Dicle nehirlerindeki akımları hem simule hem de ön tahmin edebilen hidrolojik modellere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada hidröljik bir model olan ve kar erimesinden kaynaklanan akımı gerek simule gerekse ön tahmin edebilen kar erimesi akış modeli (SRM) modeli, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ile, Fırat nehrinin ana kaynaklarından biri olan Yukarı Fırat Havzası'ndaki akımın ön tahmin çalışmalarında beraber kullanılmıştır. vıNOAA ve MODIS uydu görüntüleri SRM modelinin istediği karla kaplı alan (KKA) bilgisini elde etmek için kullanılmıştır. Münferid günlerdeki uydu görüntülerinden elde edilen bu bilginin havzadaki kar erime periyodunu içeren süre boyunca günlük bir halde sağlamak için kümülatif hava sıcaklığına bağlı sabit yada değişen eğimli linear metodlar geliştirilmiştir. Hava sıcaklık ve yağış tahminleri, farklı iki sayısal hava tahmin modeli olan Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmini (ECMWF) ve Orta Ölçek Model Sürüm 5 (MM5) den elde edilmiştir. Bu modellerden alınan veri setleri t+24 saat içindeki hava sıcaklık ve yağış tahminlerini içermektedir. Hava sıcaklık, yağış ve KKA bilgileri SRM modeline veri olarak girilmiştir. Modelin verdiği akım tahmin değerleri gözlemlenmiş olan akım ölçümleri ile karşılaştınlmıştır. Model sonuçlan genel itibari ile umut vericidir. Tahmin edilmiş ve gözlemlenmiş akım değerleri arasındaki uyumsuzluğun olası sebepleri araştırılmıştır. Çalışma boyunca elde edilen deneyimler özetlenmiş ve daha sonraki çalışmalara ışık tutacak öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPERATIONAL HYDROLOGICAL FORECASTING OF SNOWMELT RUNOFF BY REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS INTEGRATION TEKELİ, Ahmet Emre Ph. D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Ünal SORMAN May 2005, 226 pages Snow indicates the potential stored water volume that is an important source of water supply, which has been the most valuable and indispensable natural resource throughout the history of the world. Euphrates and Tigris, having the biggest dams of Turkey, are the two largest trans-boundary rivers that originate in Turkey and pass throughout the water deficit nations Syria, Iran, Iraq and Saudi Arabia bringing life as well as water all their way. Snowmelt runoff originating from the mountains of Eastern Turkey accounts for 60 to 70 % of total annual discharge observed in Euphrates and Tigris. For an optimum operation of the dams, maximizing energy production, mitigation of floods and satisfying water rights, hydrological models which can both simulate and forecast the river discharges of Euphrates and Tigris are needed. In this study a hydrological model, snowmelt runoff model (SRM), is used in conjunction with remote sensing and geographic information systems to forecast the river discharges in the headwaters of Euphrates River, Upper Euphrates Basin. IVNO AA and MODIS satellite images were used to derive the snow covered area (SCA) information required by SRM. Linear reduction methodologies based on accumulated air temperature, with constant or varying gradient, were developed to get the continuous daily SCA values from the discrete daily satellite images. Temperature and precipitation forecasts were gathered from two different numerical weather prediction models, namely European Center for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) and Mesoscale Model Version 5 (MM5) from Turkish State Meteorological Services. These data sets provided t+24 hour forecasts of both temperature and precipitation. Temperature, precipitation and SCA information are fed into SRM. Discharge forecasts obtained from the model outputs are compared with the observed values. The overall performance of the model was seen as promising. Possible reasons of the mismatches between the forecasted and observed values are searched. Experiences gained throughout the study are summarized and recommendations on further forecast studies are mentioned.