Application of the SLURP model using remote sensing and geographic information systems
SLURP modelinin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak uygulanması
  1. Tez No: 82810
  2. Yazar: ENGİN UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ÜNAL ŞARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SLURP, hidrolojik modelleme, sayısal yükselti modeli, dikey su bütçesi, arazi kullanım sınıflandırması. vı, SLURP, hydrological modeling, Digital Elevation Model (DEM), vertical water budget, land use categorization. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
öz SLURP MODELİNİN, UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK UYGULANMASI UZUNOĞLU, Engin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Ünal Sorman Eylül 1999, 170 sayfa Günümüzde, suyun yaşamsal öneminin bulunduğu Orta Doğu'nun küresel iklim ve dünya politikası açısından önemi bilinen bir gerçektir. Bu yüzden, bölgedeki su kaynaklarının daha akılcı kullanımı, çağdaş teknolojilerden (Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri) faydalanılarak, akım ön tahmini yapılması için bilimsel açıdan sağlam bir veri tabanı gerektirmektedir. Bu çalışmanın ana hedefi Doğu Anadolu'daki Karasu Havzası'nda kar erimesinden meydana gelen mevsimlik akımın tahminidir. Bu bölge, dağlık bir alan olup, suyun önemli bir kısmı yüksek kotlardan gelmekte ve Fırat Nehri üzerinde bulunan Keban, Karakaya ve Atatürk Barajları 'na katılmaktadır. Busebepten, karın erimesinden meydana gelen akımın ön tahmini, su kaynaklarının planlaması ve işletimi konusunda yarar sağlayacaktır. Bu yüzden, yaklaşık olarak 250 km2'lik alam kaplayan Kırkgöze Havzası (Yukarı Karasu Havzası), pilot havza olarak seçilmiştir. Bu çalışmada, SLURP hidrolojik modelinin Kırkgöze Havzası'na 1997 su yılı için uygulamasından bahsedilmiştir. Ayrıca, bu modelin TOPAZ ve SLURP AZ modelleriyle integrasyonu ele alınmıştır. Modele girdi verisi olarak kullanılacak topografik, fizyografik ve morfolojik parametrelerin, Uzaktan Algılama ve Coğrafî Bilgi Sistemi Teknikleri kullanılarak elde edilmesi, akım tahmini açısından önem taşımaktadır. SLURP modeli, 1995-97 periyodunun, yılların ayrı ayrı ve bir bütün olarak simüle edildiği, iki durum için uygulanmıştır. Bu çalışmada, modellerden elde edilecek simülasyon akımları, modelin tanımladığı istatistiksel kriterler kullanarak, ölçülmüş akım değerleriyle karşılaştırılmaktadır. Son olarak da, simülasyon sonuçlarının değerlendirilmesi ve daha sonraki çalışmalar için öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF THE SLURP MODEL, USING REMOTE SENSING AND GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS UZUNO?LU, Engin M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Ünal Sorman September 1999, 170 pages Today, the importance of global climatic issues and the water security problems of the Middle East, where struggle for water has a direct impact on security and stability, is known. Thus, better management of the water resources in that region, and the economic impact aims to apply hydrologic models using Remote Sensing (RS) and Geographic Information Systems (GIS), for development of a scientifically sound database for runoff prediction or real time forecast of floods. The main objective of this study is to predict the seasonal runoff resulting from snowmelt in Karasu Basin, located in the eastern part of Turkey. The mseasonal runoff estimation resulting from snow melting is a significant factor in a mountainous area, such as the eastern part of Turkey, where the higher elevations produce a great amount of the runoff to be added to the reservoirs located on Euphrates River (i.e. Keban, Karakaya, Atatürk dams). Therefore, early forecasting of melting runoff in advance of time provides various advantages in early planning and operation of water resources systems. The pilot area is chosen as Kırkgöze Basin (Upper Karasu Basin), that lies over an area of approximately 250 km2. In this study, the application of the hydrologic model SLURP (v. 11), on Kırkgöze Basin, for the period of 1995-97 is discussed. The integration of the models TOPAZ and SLURPAZ with SLURP will be also mentioned. Therefore, the extraction of topographic, physiographic and morphologic parameters, those are used as model input data, using RS and GIS techniques, plays a significant role in the runoff prediction. The SLURP model is performed for two cases, for the time period between 1995 and 1997, one of which simulates each of the three years, separately, whereas in the other case, the whole period is simulated. The predicted runoffs calculated by the model, are compared to the recorded runoffs, using various statistical criteria, defined by the model. Discussion of the results of the simulations and recommendations for the further studies are also provided.