Investigation of the thermal gradient history of the Tharace basin, NW Turkey, by using a modifield easy % RO maturity model
Trakya havzası'nın, KD Türkiye, termal gradyan tarihçesinin uyarlanmış easy%RO olgunluk modeliyle araştırılması
- Tez No: 167404
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VOLKAN EDİGER, PROF.DR. NURKAN KARAHANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trakya Havzası, ısıl gradyan, Easy%Ro, belirsizlik, Thrace Basin, thermal gradient, Easy%Ro, uncertainty iv
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZ TRAKYA HAVZASI'NIN, KD TÜRKİYE, TERMAL GRADYAN TARİHÇESİNİN UYARLANMIŞ EASY%RO OLGUNLUK MODELİYLE ARAŞTIRILMASI HUVAZ, Özkan Doktora, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Nurkan KARAHANOĞLU Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Volkan Ş. EDİGER Temmuz 2005, 106 sayfa Isıl olgunluk modelleri havza modellemesinde sıkça kullanılmaktadır. Var olan modellerden Easy%Ro kabul görmüştür. Trakya Havzası'ndaki yetmiş kuyuya ait ısıl gradyanlar (IG)“Uyarlanmış Easy%Ro”modelinin kullanılmasıyla vitrinit refleksiyon (%Ro) ile kalibre edilmiştir. Artan en küçük kareler (MSR), modellenen ve ölçülen %Ro değerleri arasındaki farkı ölçmek için kullanılmıştır. Belirsizliği değerlendirilmek için %90 güvenlik aralığı kullanılmıştır. En iyi paleo-TG MSR eğrilerinden elde edilmiştir. Paleo-TG ile günümüzdeki değerlerin karşılaştırılması sonucu Trakya Baseni'nin ısıl rejiminde jeolojik tarihçe boyunca kayda değer bir değişim olmadığı sonucuna varılmıştır. Basenin jeolojisi ile ısıl özellikleri arasında ilişki kurulmuştur. Trakya Baseni'nin ısıl rejimi; 1) temel kenar etkisi; 2) kabuk kalınlığı değişimi ve temel ısı akısı; 3) yanal ısıl iletkenlik değişimi; 4) süreksiz ısı akısı etkisi; ve 5) tektonik özelliklerin etkisi tarafından kontrol edilmektedir. Temel kenar etkisi havzanın kuzey kenarında izlenmektedir. Havza ortasında, düşük IG gözlenmektedir. Göreli olarak düşük ısıl iletkenliğe sahip Eosen Ceylan Formasyonu ısı azaltma etkisi yaratmaktadır. Yüksek çökelme hızına sahip alanlar ısıl olgunluğa ulaşmamış çösellerin yarattığı süreksiz ısı akısı etkisi nedeniyle düşük ısıl gradyanına sahiptir. Basenin fay sistemlerinin paleo-ısıl gradyanlara etkisi muhtemelen yoktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE THERMAL GRADIENT HISTORY OF THE THRACE BASIN, NW TURKEY, BY USING A MODIFIED EASY%RO MATURITY MODEL HUVAZ, Özkan Ph.D., Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Nurkan KARAHANO?LU Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Volkan Ş. EDİGER July 2005, 106 pages Thermal maturity modeling is widely used in basin modeling. Of the available models, Easy%Ro has gained acceptance. Thermal gradients (TG) at seventy wells in the Thrace Basin are calibrated against vitrinite reflectance (%Ro) using the“Modified Easy%Ro”model. Mean squared residual (MSR) is used for measuring mismatch between the modeled and observed %Ro. A 90% confidence interval is used to assess the uncertainty. Best paleo-TG are obtained from the MSR curves. Comparison of the paleo- TG with the actual ones showed that thermal regime of the Thrace Basin did not dramatically change during geologic history. A correlation between geological and thermal properties of the basin is established. Thermal regime of the Thrace basin is controlled by 1) basement edge affect; 2) crustal thickness variations and basement heat flow; 3) lateral thermal conductivity variations within the stratigraphic column; 4) transient heat flow affect; and 5) influence of the tectonic features. Basement edge effect is traced at the steep northern margin. Central part of the basin demonstrates lower TG. The Eocene Ceylan Formation with relatively lower thermal conductivity plays a thermal reducing role. Areas of high sediment influx are associated with low TG due to the transient effect of the immature sediments. Fault systems of the Thrace Basin do not possibly have influence on paleo-thermal gradients.