Analysis of the physical properties of different types of neutron stars
Farklı tiplerdeki nötron yıldızlarının fiziksel özelliklerinin analizi
  1. Tez No: 167405
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZGÜR TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY HÜSEYİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pulsarlar: Evrim, Köken, X-ışmı, SNR, Magnetarlar: AXP, SGR, DRQNS vıı, Pulsars: Evolution, Origin, X-ray, SNR, Magnetars: AXP, SGR, DRQNS
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ FARKLI TIPLERDEKI NÖTRON YILDIZLARININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN ANALİZİ Taşkın, Mustafa Özgür Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nilgün Kızıloğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Oktay Hüseyin Eylül 2005, 124 sayfa. Bu tez yayınlanmış üç makaleden oluşmuştur. Her kısım bir makaleye ayrılmıştır. İlk bölümde kısmen düşük manyetik alanlı (B < 1012 G) ve karakteristik yaşları (t) 107 yıldan küçük bazı tek radyo yıldızlarının kökeni sorgulanmıştır. Bu pulsarların, ikinci supernova patlamasından sonra büyük kütleli X-ışını ikili sistemlerinin dağılmasıyla oluşabileceğini önerdik. Bu ikili sistemlerde X-ışmı pulsarının yüzeyine aktarılan madde düşük kütleli X-ışmı ikili sistemlerinde olduğu gibi, pulsarın manyetik alanının doğuştan gelen değerinin (B ~ 1012 - 1013 G) altına inmesine yol açar (< 1012 G). ikinci bölümde, SGR ve AXP lerin gerçek yaşlarıyla (t) ile peryodlarındaki değişimin karakteristik zamanı (r) arasındaki çelişkiyi gidermek amacıyla birçok veriyi bir araya getirdik ve analiz ettik. SGR ve AXP 1er yıldız sarsıntısı geçiren nötron yıldızlarıdır. Zaman zaman manyetik etkinlik artar. Bu süreçlerin sonu cunda nötron yıldızından plazma fırlatılacağını ve pervane mekanizmasının çalış maya başlayacağım önerdik. Pervane etkisiyle P artar, r azalır. Gerçekten de SGR larda ve AXP lerin yarısında yüksek P değerleri gözlenmiştir. Daha sonra yıldız uzun bir süre etkinliğini kaybeder, P azalır, r artar ve hızlı bir soğuma vibaşlar. Değişik nötron yıldızı safhaları arasında bir geçiş var gibi gözükmektedir (AXP, SGR, sönük). Bu geçici döngü nötron yıldızının peryodu 10 - 12 saniyenin üzerine çıkana kadar bir veya birkaç kez tekrarlanabilir. Gözlemsel veriler ve özellikle AXP IE 1048-5937 ve DRQNS RX J1308.8+2127'ııin verileri bu fikri desteklemektedir. Üçüncü bölümde, relativistik parçacıkların püskürtülmesi nedeniyle, genç tekil pulsarların X-ışını parlaklığının nötron yıldızının elektrik alan şiddetine, birim zamanda dönme enerjisini kaybetme hızına (E) ve peryoduna olan bağımlılığı tartışılmıştır. Manyetik alanın ve diğer bazı parametrelerin nötron yıldızının Lx - E ve Lx - t (karakteristik zaman) ilişkilerine etkisi dikkate alınmıştır. Evrimsel etkenler dikkat edilecek noktalar arasında önemli rol oynuyorlar. Pulsar rüzgarı nebulası sadece X-ışmı parlaklığı 2-10 kev enerji aralığında 1033 erg/s nin üstünde olan pulsarların etrafında vardır. T ışıması olan pulsarların genelde X-ışını par laklıkları düşüktür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE PHYSICAL PROPERTIES OF DIFFERENT TYPES OF NEUTRON STARS Taşkın, Mustafa Özgür PhD, Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Nilgün Kızıloğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Oktay Hüseyin September 2005, 124 pages. This thesis is composed of three published articles. Each chapter is devoted to an article. In the first part the origin of some of the single radio pulsars with relatively low magnetic fields (B < 1012 G) and with characteristic ages (r) less than 107 years is questioned. We proposed that such pulsars might occur as a result of the disruption of high-mass X-ray binary systems after a second supernova explosion. In these binaries, mass accretion on to the surface of X-ray pulsars may lead to the decrease in the magnetic field from its value at birth (B ~ 1012 - 1013 G) down to B < 1012 G similar to the processes in low mass X-ray binaries. "In trie second part we put together many observational data of SGRs and AXPs and analyzed them with the main purpose of the removal of contradiction between the real age (t) of these objects and their characteristic times of period change (r). SGRs and AXPs are neutron stars that undergo star-quakes. Mag netic activity increases from time to time. We suggest that as a result of these processes plasma is ejected from the NS and propeller mechanism starts to work. Due to the propeller effect P increases, r decreases. Indeed, high P values are IVobserved in SGRs and in half of the AXPs. Then, for a long time NS looses its activity, its P decreases, r increases and rapid cooling begins. It seems that there is a possible transition between each NS stage (AXP,SGR, dim). This transient cycle may be repeated once or several times until the spin period of the neutron star becomes P > 10 - 12 s. Observational data and mainly the data of AXP IE 1048-5937 and DRQNS RX J1308.8+2127 support this idea. In the third part dependence of the X-ray luminosity (Lx) of young single pulsars, due to ejection of relativistic particles, on electric field intensity, rate of rotational energy loss (E), magnetic field, period, and some other parameters of neutron stars are discussed. Influence of the magnetic field and effects of some other parameters of neutron stars on the Lx - E and the Lx -r (characteristic time) relations are considered. Evolutionary factors also play an important role in our considerations. Only the pulsars whose X-ray luminosity in the 2-10 keV energy band is greater than 1033 erg/s have pulsar wind nebula around them. The pulsars from which 7-ray radiation has been observed have low X-ray luminosity in general.