Genetic structure analysis of honeybee populations based on microsatellites
Balarısı toplumlarının genetik yapılarının mikrosatelitler kullanılarak incelenmesi
  1. Tez No: 167437
  2. Yazar: ÇAĞRI BODUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Balansı, Apis mellifera, Türkiye, Kıbrıs, C soyhattı, toplum, mikrosatelit VII, Honeybee, Apis mellifera, Türkiye, Cyprus, C lineage, population, microsatellite
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz BALARISI TOPLUMLARININ GENETİK YAPILARININ MÎKROSATELİTLER KULLANILARAK İNCELENMESİ Bodur, Çağrı Doktora, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aykut Kence Eylül 2005, 116 sayfa Türkiye'den 11 ve Kıbrıs'tan bir balansı (Apis mellifera) toplumunun genetik yapılarını 9 mikrosatelit lokusu kullanarak inceledik. Ortalama gen farklılaşması düzeylerinin 0,542 ile 0,681 arasında değiştiği belirlendi. Heterozigotluk düzeyleri, toplum başına düşen ortalama alel sayılan, tanımlayıcı alellerin varlığı ve ikili Fst değerleri mitokondriyel DNA bulgusu olan Anadolu halanlarının kuzey Akdeniz (C) soyhattına ait oldukları savını doğrulamıştır. İkili Fst değerlerine (0,0 ile 0,2 arasında) göre Türkiye ve Kıbrıs toplumları arasında çok yüksek bir genetik farklılaşma bulduk. Altmış altı toplum çiftinden 52' si genetik olarak anlamlı düzeyde farklı bulundu. Bu düzeyde bir anlamlı farklılaşma henüz Avrupa ve Afrika balansı toplumlarında yapılan hiçbir çalışmada belirtilmemiştir. Yüksek alel kapsamları ve yüksek oranda farklılaşma Anadolu'nun C soyhattı balarıları için bir genetik merkez olduğunu göstermektedir. Biz bu yaşam alanlarında binlere yılda oluşmuş gen kaynaklarının korunması için Türkiye ve Kıbrıs'ta İtalyan ve Karniyol anlarının girişi ve ticaretinin sınırlandırılması ya da yasaklanması için gerekli önlemlerin alınmasını önermekteyiz. Artvin, Ardahan ve Kırklareli'nde daha önce yalıtılan bölgelerdeki basan bu bölgenin anlarındaki yüksek genetik farklılaşma ile doğrulanmıştır. Karaburun ve Kıbrıs halanlarının genetik vıfarklılaşması ve bölgelerin coğrafi konumlan bu yöreleri yeni yalıtım alanları olarak ilk adaylar yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC STRUCTURE ANALYSIS OF HONEYBEE POPULATIONS BASED ON MICROSATELLITES Bodur, Çağrı Ph. D., Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Aykut Kence September 2005, 1 16 pages We analyzed the genetic structures of 11 honeybee (Apis mellifera) populations from Türkiye and one population from Cyprus using 9 microsatellite loci. Average gene diversity levels were found to change between 0,542 and 0,681. Heterozygosity levels, mean number of alleles per population, presence of diagnostic alleles and pairwise Fsr values confirmed the mitochondrial DNA finding that Anatolian honeybees belong to north Mediterranean (C) lineage. We detected a very high level of genetic divergence among populations of Türkiye and Cyprus based on pairwise FSt levels (between 0,0 and 0,2). Out of 66 population pairs 52 were found to be genetically different significantly. This level of significant differentiation has not been reported yet in any other study conducted on European and African honeybee populations. High allelic ranges, and high divergence indicate that Anatolia is a genetic centre for C lineage honeybees. We suggest that certain precautions should be taken to limit or forbid introduction and trade of Italian and Carniolan honeybees to Türkiye and Cyprus in order to preserve genetic resources formed in these territories in thousands of years. Effectivity at previously isolated regions in Artvin, Ardahan and Kırklareli was confirmed by the high genetic differentiation in honeybees of these regions. Genetic differentiation of Karaburun and Cyprus honeybees IVand geographical positions of the regions make these zones first candidates as new isolation areas.