Local embeddedness of transnational corporations: Turkish case
Çok uluslu şirketlerin yerel gömülülüğü: Türkiye örneği
  1. Tez No: 167464
  2. Yazar: NECİBE AYDAN SAT BÜYÜKGÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERAP KAYASÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Gömülülük, Çok Uluslu Şirket, İstanbul, Local Embeddedness, Transnational Corporation, Istanbul. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERİN YEREL GÖMÜLÜLÜGÜ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Sat (Büyükgöçmen), Necibe Aydan Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Serap KAYASÜ Nisan 2005, 179 sayfa Bu tezin amacı yerel gömülülük kavramını çok uluslu şirketler üzerinden açıklamak ve çok uluslu şirketlerin yerele gömülülük sürecini Türkiye örneğinde anlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için, farklı düzeylerde gerçekleştirilen niteliksel ve niceliksel veri analizlerinin kombinasyonunu içeren bir metodoloji kullanılmıştır. Gömülülük çok uluslu şirketlerin yer seçim tercihleriyle başlayan bir süreç olduğundan ilk aşamada yapılan analizler ülke ve kent düzeylerinde yer seçim dağılımlarının incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, çok uluslu şirketlerin yerel gömülülük kararlarını etkileyen diğer niteliksel değerleri tanımlamak için İstanbul'da çok uluslu şirketlerle derin görüşmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'deki çok uluslu şirketlerin yerel gömülülük sürecinin gelişmiş ülke örneklerinden farklı bir yol izlediği görülmektedir. Güçlü kurumsal yapı eksikliği gibi bazı yetersizlikler bu farklılığın temel nedenlerindendir. Bu durumu Türkiye'nin lehine çevirebilmek adına yerel gömülülük için gerekli koşullar yerine getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCAL EMBEDDEDNESS OF TRANSNATIONAL CORPORATIONS: TURKISH CASE Sat (Büyükgöçmen), Necibe Aydan Ph.D., Department of City and Regional planning Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Serap KAYASÜ April 2005, 179 pages This thesis aims to clarify the issue of local embeddedness with regard to TNCs and to understand the process of TNCs' local embeddedness in the case Turkish case. In order to reach this aim a methodology is utilized by combination of qualitative and quantitative data analyses in different level analyses. Since, embeddedness is a process that begins locational preferences of TNCs, the first level analyses are concentrated on locational distribution on national and city level analyses. Then, deep-interviews are held by TNCs in Istanbul to identify other qualitative variables affecting local embeddedness of TNCs. As a conclusion, local embeddedness process of TNCs in Turkey is realized in a slightly different path from developed countries. Some of the deficiencies in Turkey, like strong institutional structure, are the main reasons for these differences. To turn the situation for Turkey's advantage it is essential that required conditions for local embeddedness should be supplied.